Montenegro Airlines poboljšao obim prometa prema Beogradu

Iako podaci o rastu fizičkog obima prometa na njihovom najznačajnijem trištu ohrabruju, menadžment MA do sada nije saopštio da li se to odražava i na finasijki učinak nacionalne aviokompanije
50 pregleda 4 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.05.2015. 08:29h

Crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) značajno je povećala fizički obim prometa na svom najznačajnijem tržištu – linijama između Crne Gore i Srbije.

U prvom kvartalu ove godine, MA je na linijam između Tivta, Podgorice i Beograda i obratno prevezao ukupno 48.730 putnika, što je 16 posto bolji rezultat nego u isto vrijeme lani.

Sa takvim prometom, MA je treći na listi najprometnijih stranih prevoznika koji saobraćaju sa aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu. Ispred naše kompanije su mađarski low cost prevoznik „Wizz Air“ i njemačka „Lufthansa“, dok po ostvarenom prometu za prva tri mjeseca u Beogradu, MA-u „u leđa“ gleda turski „Turkish Airlines“.

Dok većina stranih kompanija koje saobraćaju sa Begradom bilježi smanjenje broja letova za tu destinaciju, MA je u prvom kvartalu ove godine značajno intenzivirao saobraćaj sa glavnim gradom Srbije. Realizovano je ukupno 688 letova između Tivta, Podgorice i Beograda, što je čak 19 odsto više nego u uporednom periodu lani, pa je MA po učestalosti svojih letova u prva tri mjeseca ove godine bio prvi na listi stranih prevoznika koji saobraćaju sa aerodromom „Nikola Tesla“.

Iako podaci o rastu fizičkog obima prometa na njihovom najznačajnijem trištu ohrabruju, menadžment MA do sada nije saopštio da li se to odražava i na finasijki učinak nacionalne aviokompanije.

MA je, naime, zbog jake konkurencije koju mu na linijama za Begrad predstavlja „Air Serbia“ smanjio za oko 10 odsto cijene karata, a istovremeno su mu, zbog odluke Vlade Srbije da podrži sopstvenog prevoznika, za oko 50 odsto povećani troškovi opsluživanja aviona na beogradskom aerodromu. Ipak, u posljednje vrijeme bilježi se trend „preraspodjele“ kupnog broja putnika na linijama za Beograd u korist MA, jer putnici radije lete sa njihovim bržim i komfornijim mlaznim „fokerima“ i „embraerima“ u odnosu na male, neuodobnije i sporije turboprop avione tipa „ATR-72“ sa kojima „Air Serbia“ zimi isključivo održava saobraćaj sa Crnom Gorom.

Bonus video: