Arsić: Obala Boke Kotorske godinama prepuštena stihiji sumnjivih investitora

"Umjesto da čuvamo plaže i šetališta, i uživamo u blagodetima prirode, mi ostajemo bez njih. Obala mora će, ako se to ne zaustavi, polako ali sigurno postati vlasništvo izabranih pojedinaca"
79 pregleda 30 komentar(a)
Vladimir Arsić, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Arsić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 24.05.2015. 11:37h

Prirodni i društveni resursi Crne Gore su značajna osnova za uspješan privredni, turistički i ekonomski razvoj Crne Gore. Međutim, njihovu eksplataciju i naični korišćenja koje, zloupotrebom, aktuelna vlast kroz novokomponovane investitore koristi poslednjih desetak godina ružno su ogledalo naše stvarnosti", ocijenio je član Kooordinacionog odbra Demokratske Crne Gore Vladimir Arsić.

Kako je naveo svaki dan se brojne firme koje su nosioci privrednog razvoja kako na sjeveru tako i na jugu zatvaraju.

"Zaposleni su sve više žrtve novih poslodavaca. Shvatamo da vlast vrlo svjesno uništava zdrave potencijale u društvu kako bi ih prepustila izabranim pojedincima za rad sticanja ličnog bogastva. Naše primorje postalo je poseban "obrazac" za takvu zloupotrebu. Obala Boke Kotorske godinama unazad prepuštena je stihiji sumnjivih investitora. Prostor Tivatskog zaliva sa najljepšom obalom gubi svoju prirodnost. Umjesto da čuvamo plaže i šetališta, i uživamo u blagodetima prirode, mi ostajemo bez njih. Obala mora će, ako se to ne zaustavi, polako ali sigurno postati vlasništvo izabranih pojedinaca. Njena devastacija narušila je mogućnost izradnje šetališta Lungo Mare na tivatskoj obali, dugog devet kilometara, a planiran je kao državni projekat", saopštio je Arsić.

Naveo je da se detaljni urbanistički planovi donose zarad interesnih zahtjeva pojedinaca, kršeci prava na privatnu imovinu građana.

"Sve se češće srijećemo sa korupcionaškim aferama u procesima prodaje državne imovine i zloupotrebama službenih položaja državne administracije. Ovih dana svjedoci smo da polako ali sigurno, našem Kotoru, gradu baštine, otimaju Luku- srce grada, najznačajniji privredni i turistički subjekt. Institut biologije mora u tom gradu, vapi za prijemom stručnjaka koji će pružiti pomoć u spasenju biljnog i životinjskog svijeta u našem zalivu".

Arsić dodaje da Demokrate s pažnjom prate sva dešavanja i preduzimaju prave korake u očuvanju prirode i zaštite životne sredine.

"Neumorno i neiscrpno će se zalagati za očuvanje priobalja; ukazivati na propuste u oblasti turističke privrede, utabati put novim razvojnim šansama u pomorstvu. Crnu Goru cemo najbolje voditi na putu ocuvanja nasledja naseg prostora i stvarati život dosledan svakog našeg gradjanina u Boki i Crnoj Gori uopšte. Novom, mladom i obrazovanom snagom Demokratske Crne Gore stvorićemo nove temelje uspješnog, zdravog i harmoničnog društva", zaključio je Arsić.

Bonus video: