CBCG: Obavezna rezerva banaka blago povećana

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka, na koji se obračunava obavezna rezerva, na kraju marta bilo je oko 2,32 milijarde eura, 26,5 miliona više nego na kraju februara. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 45 odsto, a na oročene 55 odsto
69 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.05.2015. 09:33h

Obavezna rezerva banaka na kraju marta je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 216,1 milion eura, jedan odsto više nego krajem februara.

Od ukupnog iznosa izdvojene obavezne rezerve, na račun Centralne banke u inostranstvu izdvojeno je 26 odsto, na račun obavezne rezerve u zemlji 47,4 odsto, a u državnim zapisima 26,6 odsto.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka, na koji se obračunava obavezna rezerva, na kraju marta bilo je oko 2,32 milijarde eura, 26,5 miliona više nego na kraju februara. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 45 odsto, a na oročene 55 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu Odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 9,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 8,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine, primjenjuje se stopa od 9,5 odsto.

Banke dostavljaju CBCG izvještaje na propisanim obrascima, a obaveznu rezervu izdvajaju srijedom na račun obavezne rezerve u zemlji, na račune Centralne banke u inostranstvu i u obliku državnih zapisa koje je emitovala Crna Gora.

Počev od 1. januara ove godine, a u skladu sa izmijenjenom Odlukom o obaveznoj rezervi banaka, banka može do 25 odsto obavezne rezerve izdvojiti i držati u obliku državnih zapisa koje je emitovala Crna Gora, bilo koje ročnosti, nakon čega može još do deset odsto obavezne rezerve izdvojiti i držati u obliku zapisa ročnosti do 182 dana.

Na 15 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća banci mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

Na iznos korišćene obavezne rezerve koji ne vrati istog dana i na iznos razlike između obračunate i manje izdvojene obavezne rezerve po osnovu nepravilnog obračuna ili u propisanom roku neizdvojene obavezne rezerve, banka plaća naknadu, po stopi utvrđenoj posebnim propisom Centralne banke.

Bonus video: