Pismo Butrosa Galija kompaniji Orascom: Na pravi način postupate sa Mamulom

"istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je Tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na Ostrvu", navodi se u pismu
129 pregleda 7 komentar(a)
Mamula, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Mamula, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.05.2015. 11:31h

"Vjerujem da pretvaranje tvrđave Mamula u međunarodno mjesto okupljanja, destinaciju mira i kontemplacije, destinaciju kulture, kako je to navedeno u mom pismu, može samo biti unaprijeđeno razvojem Ostrva na način kako ste mi Vi opisali, odnosno hotelskim kompleksom u kom će se nalaziti muzej koji odražava istoriju tvrđave i Crne Gore", naveo je u pismu bivši generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Boutros Boutros Gali koje je uputio kompaniji Orascom Development Holding i njenom izvršnom direktoru Samihu Savirisu.

Kompanija Orascom potpisala je sa Vladom Crne Gore ugovor o zakupu ovog istorijsko-kulturnog lokaliteta u opštini Herceg Novi na 49 godina. Skupština mora da potvrdi ugovor.

"Želim da zahvalim za Vaše interesovanje povodom pisma koje sam poslao predsjedniku Skupštine Crne Gore. Nijesam znao da sprovodite razvojni projekat na ostrvu Mamula ili u vezi sa prirodom tog ostrva. Želio bih da pojasnim nekoliko pitanja kako moje pismo ne bi bilo pogrešno protumačeno, kao protivljenje investicijama na ostrvu i tvrđavi Mamula. Naprotiv, smatram da bi istorija, sa svom svojom tradicijom i značajem koji nosi u pogledu karaktera naroda, trebalo da bude živa, puna energije, predmet stalne brige i sastavni dio svakodnevnog života svih crnogorskih građana", navodi se u pismu Butrosa Galija.

Bivši generalni sekretar UN u pismu navodi da je upoznat sa investicijama kompanije Orascom u Egiptu.

"I izuzetnom pažnjom koju ste posvetili oživljavanju i brižljivoj restauraciji i očuvanju spomenika starih hiljadama godina, koji su dio svjetskog nasljeđa koje svi baštinimo. Vaše iskustvo u očuvanju i poštovanju drevnih spomenika u Egiptu može samo pojačati pozitivne efekte koje će Vaša investicija donijeti Ostrvu. Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je Tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na Ostrvu". navodi se u pismu.

Bonus video: