Ministarstvo ekonomije: Prednost preduzećima sa sjevera

Program sadrži dvije ključne komponente podrške. Kako je objašnjeno, prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, u smislu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000
2 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.05.2015. 10:57h

Aplikacije preduzeća iz sjevernog regiona za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period do naredne godine, imaće prednost prilikom ocjenjivanja, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora su kazali da je na posljednji poziv za učešće u Programu dostavljena 41 aplikacija, najviše iz središnjeg regiona Crne Gore.

"Znatno manji broj aplikacija stigao je iz sjevernog i primorskog regiona, ali će aplikacije preduzeća sa sjedištem u opštinama na sjeveru, kao manje razvijenom regionu, imati prednost prilikom ocjenjivanja, što je propisano Programom", kazali su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Aplikacije su dostavila preduzeća Drvomont, Jovan Stankov, Stadion, Four Companions Establishment, Jolly Comerce, Kastel Plus, Philia, Agencija Step, Aria, ETG grupa, Millennium Business group, Gama-auto, Unipred, Security Consulting & Protection, MIT-Berane, Oki Art Montenegro, Elektormont, Sač, Montenegro Krama, Agromont, Efusion, Kastex, Remid Vis, Grand Desigin, Sigillum Co, Trikolor, Bordid, Lipa Ing, Elkon, Montell, Koti Group, Enigma Company, SIMM Inženjering, A-Mark, BI-Kod, Institut za certificiranje sistema Montenegro, Interproduct, WIN soft, Mediteranea, Agencija za ljekove i medicinska sredstva i Institut za crnu metalurgiju.

Iz Ministarstva su dodali i da je Komisija za realizaciju programa državne pomoći otvorila aplikacije, dok će se ocjenjivanje obaviti naknadno.

Poziv za učešće u Programu objavljen je 1. aprila, dok su se prijave mogle dostavljati do 11. maja. Cilj Programa je obezbjeđivanje podrške preduzećima, naročito iz manje razvijenih opština i sjevernog regiona, da u što više povećaju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju programa iznosi do pet hiljada EUR, ili do 70 odsto opravdanih troškova investicije za mala privredna društva, odnosno 60 odsto opravdanih troškova investicije za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostali iznos preduzeća su obavezna da finansiraju iz sopstvenih izvora.

Program sadrži dvije ključne komponente podrške.

Kako je objašnjeno, prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, u smislu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000.

"Druga komponenta ovog programa odnosi se na podršku malim i srednjim preduzećima u smislu refundacije troškova implementacije standarda serija MEST EN ISO 9000 11, standard MEST ISO 14001 i standardi serije MEST EN ISO 14000, serije MEST OHSAS 18000, HALAL, KOSHER, GMP, GDP i MEST EN ISTO 22000/HACCP”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: