Odloženo ročište OMP-a i Plantaža: Šest miliona će "prebiti" van suda"

Plantaže kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabriku koja nikada nije proradila, a čiju su iznos ostavili vještacima da procijene tokom postupka
152 pregleda 9 komentar(a)
Fabrika briketa, Foto: Vesko Belojević
Fabrika briketa, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.05.2015. 14:39h

Suđenje po tužbi privatne firme OMP Engineering protiv državne kompanije Plantaže, kojim traže obeštećenje od šest miliona eura, juče je prekinuto jer je OMP tražio poravnanje, a nastavak je zakazan za 24. jun.

Prije ove odluke sudija Blažo Jovanić je odlučio da spoji ovu tužbu i kontratužbu Plantaža u jedan postupak.

Vlasnici OMP bivši direktori Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović i sadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković tužbom traže od Plantaža dva miliona eura za naknadu štete na ime uloženih sredstava u fabriku briketa koju su gradili zajedno sa Plantažama i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Plantaže kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabriku koja nikada nije proradila, a čiju su iznos ostavili vještacima da procijene tokom postupka.

Zastupnik Plantaža Marko Hajduković, iz advokatske kancelarije Ane Đukanović, kazao je da je njegov klijent dobio od OMP-a predlog za vansudsko poravnanje zbog čega je zatražio odlaganje ročišta. Ovdje postoji i potencijalni sukob interesa jer je Anin brat Aco Đukanović u kumovskim vezama sa jednim od suvlasnika tužioca Miodragom Ivanovićem.

Zastupnica OMP-a Barbara Mirović, iz advokatske kancelarije Nikole Martinovića, to je potvrdila. Ana Đukanović i Nikola Martinović bili su zajedno konsultanti Telekoma nakon privatizacije, a taj posao su američki istražni organi ocijenili kao potencijalno korupcionaški.

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nije proradila. Iz Plantaža je ranije saopšteno da je problem neodgovarajuća oprema koju je nabavio njihov partner.

Kada je otvorena fabrika briketa “Plantomp”, navedeno je da ukupna investicija vrijedi 2,5 miliona eura. Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš tada je izjavila da je ideja stara 20 godina i da su partnere birali na tenderu koji je dva puta obnavljan.

U fabrici su po 50 odsto vlasništva imali OMP i Plantaže.

Bonus video: