Kaluđerović: Minimalna potrošačka korpa nedostižna za većinu građana

"Ogromne socijalne razlike, nestanak srednje klase i ponižavajući status penzionera tako postaju jedini rezultati sa kojima vladajuća koalicija može da se podiči", ocijenila je Kaluđerović
65 pregleda 12 komentar(a)
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Ažurirano: 19.05.2015. 12:52h

Podatak da minimalna potrošačka korpa iznosi 806,1 euro, odnosno tri prosječne penzije ili dvije plate, pokazuje da je Crna Gora miljama daleko od države u kojoj je obezbijeđen dostojan život za njene građane, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Portparol SNP-a, Slađana Kaluđerović, rekla je da činjenica da minimalna potrošačka korpa, koja obuhvata najniži nivo potrepština za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana, od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece, predstavlja misaonu imenicu ili nedostižan san za najveći broj građana, najbolje govori o uspješnosti aktuelne vlasti.

"S prosječnom penzijom od 272,73 eura, koja je bezmalo tri puta manja od minimalne potrošačke korpe, Crna Gora je sve samo ne zemlja dostojanstvene starosti", navela je Kaluđerović u saopštenju.

Crna Gora, kako je kazala, iz dana u dan sve više postaje država u kojoj se jaz između najbogatijih i najsiromašnijih građana konstantno povećava, a ustavni princip socijalne pravde postoji samo kao mrtvo slovo na papiru.

"Ogromne socijalne razlike, nestanak srednje klase i ponižavajući status penzionera tako postaju jedini rezultati sa kojima vladajuća koalicija može da se podiči", ocijenila je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, socijalna kohezija je uslov političke stabilnosti i ekonomskog napretka.

"Zato SNP naglašava da je Crna Gora dovoljno velika da bi imala bogate pojedince, ali je mala da bi u njoj stanovalo ovako vidljivo i široko rasprostranjeno – siromaštvo", zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: