Stijepović: Požar na žičari Savin kuk posljedica nesposobnosti

"Od potpuno lude kupovine žičare-otpada za željezaru, za dva miliona eura, pa preko kobajagi remonta, koji odnese milion i više, do bizarnog plamena na žičari jasno je da su u ovom poslovnom valceru partneri bili međedi“, rekao je Stijepović
125 pregleda 3 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.05.2015. 11:10h

Požar na žičari Savin Kuk kulminacija je nesposobnosti i neodgovornosti Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i znanja premijera Mila Đukanovića, kada je riječ o razvojnim projektima i prosipanju novca iz budžeta, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za razvoj Durmitora.

Direktor Centra za razvoj Durmitora, Darko Stijepović, kazao je da bi rezime plamena na žičari Savin Kuk mogao biti - kako su radili, tako su i "obršili".

"Iako je godinama ukazivano na hohštapleraj, zlokrpljenje, zvek i rusvaj šarlatana, ništa nije pomoglo da se ovaj razvojni projekat bar malo privede razumu. Čak je i Đukanović, prije dva dana, rekao da se ponosi praistorijskom žičarom i da je ona temelj budućeg razvoja Žabljaka", naveo je Stijepović u saopštenju.

On je podsjetio da je prije 25 godina Žabljak dobio upravo te, tada nove žičare na Savinom Kuku i kod hotela Durmitor, kao i da je vrijednost investicije koju je tadašnja država preduzela nezamisliva za sadašnju Crnu Goru.

"Kada bi se slično ulaganje ponovilo, onda bi trebalo kupiti najsavremeniju tehnologiju ovog vremena, što bi sa potrebnim znanjem i iskustvom prevazišlo 20 miliona EUR. O sve to su Đukanović i njegovi ortaci otrli svoje prašnjave cipele", rekao je Stijepović.

On je dodao da je njihov konačan razvojni rezultat tehnološko zaostajanje i slom sistema žičara, uništenje hotelskih smještajnih kapaciteta, iščezavanje koncepcija razvoja, egzodus stanovništva, totalno srozavanje imidža, gubitak tržišta, slom organizacije poslovanja, uništenje društvenog kapitala i svih mogućih uhodanih mehanizama rada.

Stijepović je naveo da su najsavremenije žičare tog vremena bile izgrađene kao dio čitave koncepcije razvoja, koja je decenijama forsirana na Žabljaku.

"Od potpuno lude kupovine žičare-otpada za željezaru, za dva miliona eura, pa preko kobajagi remonta, koji odnese milion i više, do bizarnog plamena na žičari jasno je da su u ovom poslovnom valceru partneri bili međedi“, rekao je Stijepović.

On je kazao da se na drugim mjestima za kupovinu „škljocave starudije“ obično kupcu daju dva miliona ili se žičara daje za euro uz garantovanje kreditima za stvarnu tehnološku obnovu mašinerije.

"Pola sistema žičara na Savinom Kuku je raskomadano, a instalacije očerupane. Remont opasne skalamerije je obavila firma koja se bavi crnom bravarijom, kupuju se raspali škart tabači za snijeg i praistorijski batal bageri, motorne sanke se pretvaraju u buktinje, nema tendera za nabavku, opasni incidenti sa sigurnošću, iznajmljuje se predsjednik Žabljaka za telala, organizuju se terevenke, a TV Bastilja izvještava o neviđenoj posjeti i uspjesima", saopštio je Stijepović.

On je naveo da preduzeće tri godine posluje s gubicima, a da niko ne kontroliše profitabilnost.

"Đukanović je kao mitološki kralj Mida, samo malo domaće izvitoperen. Kralj Mida je sve što dotakne pretvarao u zlato, a kralj-premijer u prah", kazao je Stijepović.

On je dodao da u to društvo spada i "nemoćno strašilo od slame", odnosno državni tužilac, čije istrage su najkomičniji dio razvojnog karnevala.

"Premijer reče, povodom tmuše u tunelu Ivica, da neće ministar čuvati tunel. Isto će reći i za plamen na žičari. Logika nedoškolovanog pandura iz nekog vica ili Mujo i Haso kao premijeri", rekao je Stijepović.

On smatra da je to priprosto odbacivanje odgovornosti, jer je Đukanović na vrhu komandnog lanca upravljanja državnom imovinom.

"Ko je odgovoran za izgubljenu bitku? Nijesu valjda kaplari i komora? Neophodne su ostavke i odgovornost dječurlije iz Investiciono-razvojnog fonda i njegovog direktora, Zorana Vukčevića“, poručio je Stijepović.

On je dodao da bi Đukanović mogao malo da odmori, jer je previše bitaka izgubio i odgovoran je za "raspištoljenu vojsku, totalnu dezorganizaciju, niz neprekinutih havarija i naopako bacanje novca u bezdan“.

Bonus video: