Inflacija u aprilu 0,2 odsto

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u kategorijama alkoholna pića i duvan 2,2 odsto, prevoz jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,6 odsto i hoteli i restorani 0,2 odsto
0 komentar(a)
Inflacija, Deflacija, Foto: Shutterstock
Inflacija, Deflacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2015. 10:57h

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,2 odsto, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena voća, duvana, goriva i maziva, mineralne vode, bezalkoholnih pića, voćnih i povrćnih sokova.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u kategorijama alkoholna pića i duvan 2,2 odsto, prevoz jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,6 odsto i hoteli i restorani 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen u grupama odjeća i obuća 0,5 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto i hrana i bezalkoholna pića, komunikacije i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

Cijene u kategorijama zdravlje, obrazovanje i ostali proizvodi i usluge ostale na martovskom nivou.

U Crnoj Gori u aprilu su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bile u prosjeku više 1,3 odsto.

Pozitivne godišnje stope inflacije u aprilu su zabilježene u grupama hrana i bezalkoholna pića 4,2 odsto, alkoholna pića i duvan 4,1 odsto, odjeća i obuća 3,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i zdravlje po 2,6 odsto, rekreacija i kultura 2,2 odsto i ostali proizvodi i usluge 1,2 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su u kategorijama prevoz 4,9 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,6 odsto i hoteli i restorani 0,4 odsto.

Bonus video: