Šabotić: Penzioneri da se organizuju da bi ostvarili svoja prava

Šabotić smatra da je problem što penzioneri ne žive od minulog rada, već zavise od rada sadašnje generacije, pa je rješenje za sadašnje generacije zaposlenih osiguranje preko privatnih penzijskih fondova
158 pregleda 0 komentar(a)
Smajo Šabotić, Foto: PR Centar
Smajo Šabotić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 18.05.2015. 15:53h

Penzioneri moraju da se organizuju da bi ostvarili svoja prava, kao što je to učinila Stranka penzionera i invalida socijalne pravde Crne Gore (SPISPCG) stupanjem u Evropsku asocijaciju penzionerskih stranaka (EPPA), kazao je njen predsjednik, Smajo Šabotić.

On je kazao da je 9. maja održan osnivački kongres EPPA-e, na kojem je SPISPCG predstavljala Crnu Goru, kao jedan od osnivača te asocijacije.

Šabotić je objasnio da su ciljevi asocijacije razmjena političkih iskustava i postignuća u radu penzionerskih stranaka, davanje podrške partijama za vrijeme izbora, lociranje sprecifičnih problema i poteškoća u društvu koji obuhvataju osobe treće životne dobi i definisanje načina buduće saradnje sa političkim strankama.

„Našim učešćem u formiranju EPPA-e, prokrčili smo put Crnoj Gori u evroatlanske integracije“, naveo je Šabotić.

Prema njegovim riječima, doprinos SPISPCG je što je definisala problem niskog standarda penzionera.

„To je sistemski problem fondova penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) u svim bivšim državama SFRJ, pa i u Hrvatskoj, koja je članica EU“, saopštio je Šabotić.

On je podsjetio da je u SFRJ na jednog penzionera dolazilo pet zaposlenih, a izdvajanje za fond PIO bilo je 31 odsto.

„Danas je u Crnoj Gori jedan i po zaposleni na jednog penzionera, izdvajanje za Fond PIO je 21 odsto, što je dovoljno tek za 60 odsto visine sadašnjih penzija“, rekao je Šabotić.

On smatra da je problem što penzioneri ne žive od minulog rada, već zavise od rada sadašnje generacije, pa je rješenje za sadašnje generacije zaposlenih osiguranje preko privatnih penzijskih fondova.

Podpredsjednik SPISPCG, Miloje Šestović, kazao je da se penzionerska populacija suočava sa brojnim problemima.

„Najveći broj penzionera je doveden do ivice preživljavanja. Da je stanje zaista teško i nepodnošljivo govore podaci da u Crnoj Gori oko tri hiljade penzionera ima penziju do sto ili ispod sto EUR, a oko 30 hiljada penzionera prima 173 eura“, naveo je Šestović.

On je podsjetio da su penzije zamrznute 2012. godine i da stanje nije promijenjeno do danas.

„Vlada, ministarstva finansija i rada i socijalnog staranja, Fond PIO i političke stranke moraju hitno tražiti izlaz i rješavati probleme osoba treće životne dobi“, kazao je Šestović.

On smatra da se penzije moraju odmrznuti, dok bi njihovo povećanje trebalo da bude u određenim procentima, u korist onih čije su penzije najniže, kako bi se postupno došlo do približnog izjednačavanja penzija do visine prosječnog ličnog dohotka ili prosječne penzije.

„Udružimo se u teškoćama, a udruženi smo jači i snažniji. Treba shvatiti da su penzioneri značajna snaga u Crnoj Gori“, rekao je Šestović.

Na pitanje da li će SPISPCG imati benefite od članstva u EPPA-i, on je kazao da se do kraja godine očekuju benefiti iz fondova EU, koji će doprinijeti afirmaciji stranke.

Šabotić izabran u radno predsjedništvo kongresa EPPA-e, a Šestović u nadzorni odbor tog udruženja.

Bonus video: