Žugić: Penzije će biti redovne i stabilne

„Ono što mogu da obećam, na bazi aktivnosti koje sprovodimo u Vladi, je održiv i stabilan sistem, iako u sistemu javnih finansija u velikoj mjeri participiramo za penzijska prava“, rekao je Žugić na tribini za penzionere o NATO integracijama
2 komentar(a)
penzije_1, Foto: Shutterstock
penzije_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 15:36h

Penzije će u Crnoj Gori u narednom periodu biti redovne i stabilne, poručio je ministar finansija, Radoje Žugić, i najavio dodatne mjere socio-humanitarne potrošnje penzonerima čija su primanja nepodnošljivo niska.

„Ono što mogu da obećam, na bazi aktivnosti koje sprovodimo u Vladi, je održiv i stabilan sistem, iako u sistemu javnih finansija u velikoj mjeri participiramo za penzijska prava“, rekao je Žugić na tribini za penzionere o NATO integracijama.

On je dodao da je pitanje penzija i materijalnog statusa najvažnije za svakog penzinera.

Žugić je podsjetio da se penzije u Crnoj Gori primaju iz doprinosa, ali i poreza kroz garancije koje držva daje.

„Mogu da obećam da će primanja penzionera biti redovna i stabilna u nardnom periodu i da ćemo za one čija su primanja nepodnošljivo niska obezbijediti dodatne mjere socio-humanitarne potrošnje“, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, to je element koji će kompenzirati neadekvatan materijalni položaj jednog dijela penzionera i Vlada na tom polju radi.

Na pitanje zašto penzioneima nijesu dostupni svi potrebni ljekovi, Žugić je kazao da Crna Gora ima okvir materijalnih mogućnosti u kojem se mora kretati kako bi se dostupnost ljekova omogućila svakom građaninu, posebno penzionerima.

„Moramo obezbijditi adekvatnu zdrastvenu zaštitu i kroz prizmu dostupnosti ljekova za penzionere, ali u mjeri objekivno mogućeg i standarda koji se propisuju“, saopštio je Žugić.

On je dodao da je Crna Gora na drugom mjestu u Evropi po nivou troškova za ljekova, a istovremeno i po nedostupnosti ljekova.

Bonus video: