USSCG: Pokrenuti postupke prema menadžmentu kompanije Tosčelik

Oni su od turske Ambasade tražili da interveniše kod menadžmenta Tosčelika, čiji je vlasnik istoimena kompanija iz Turske, da preispita odluku i vrati na posao radnike koji su dobili otkaze
0 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.05.2015. 14:23h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) tražila je od ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja i Uprave za inspekcijske poslove da pokrenu određene postupke prema menadžmentu kompanije Tosčelik i na adekvatan način zaštite zaposlene.

USSCG je, kako su saopštili njeni predstavnici, uputila pisma ministarstvima ekonomije i rada i socijalnog staranja, Upravi za inspekcijske poslove i Ambasadi Turske u Crnoj Gori, povodom otkaza ugovora o radu zaposlenima u Tosčeliku.

Predstavnici USSCG su od tih institucija tražili da pokrenu određene postupke prema menadžmentu Tosčelika i zaštite zaposlene, koji nijesu prekršili nijednu radnu obavezu, osim što su iskoristili zakonsko pravo da zaštite svoj život i zdravlje.

Oni su od turske Ambasade tražili da interveniše kod menadžmenta Tosčelika, čiji je vlasnik istoimena kompanija iz Turske, da preispita odluku i vrati na posao radnike koji su dobili otkaze.

„Na taj način bi doprinijeli prevazilaženju konfliktne atmosfere, koja se ovih dana sve više zaoštrava na relaciji sindikat – menadžment“, navodi se u saopštenju USSCG.

Iz te sindikalne asocijacije su podsjetili da je u Tosčeliku bilo više smrtnih slučajeva i težih i lakših povreda na radu zbog enormnog prekovremenog radnog angažmana zaposlenih, kao i da su, u vezi s tim, alarmirane institucije sistema i održano kontrolno saslušanje u Skupštini.

USSCG je upozorila da je poslodavac, i nakon toga, nastavio sa poslovnom politikom koja podrazumijeva iscrpljujući radni angažman zaposlenih koji su, pored redovnog 40-osatnog radnog vremena, sedmično morali da rade prekovremeno u prosjeku deset do 20 sati.

„Takav radni angažman imalo je i deset kolega koji su dobili otkaze i koji su posljednjih devet mjeseci neprekidno ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom radili treću smjenu, a nedjeljom 12 sati u prvoj smjeni. Kritičnog dana, kada su odbili da rade prekovremeno, bio je petak, dakle njihov slobodan dan“, saopštili su predstavnici USSCG.

Oni su dodali da je poziv da rade peti dan zaredom u trećoj smjeni upućen jednom od zaposlenih, telefonski, u podnevnim satima.

Predstavnici USSCG su u pismima naveli da su otkazi radnicima Tosčelika iritirajući s obzirom na to da su oni bezpogovorno i u kontinuitetu obavljali najteže poslove u Čeličani, da se radi o najboljim radnicima i da o njihovom prekovremenom radu postoje dokazi.

Oni su dodali da je Zakon o radu propisuje da je poslodavac kod kojeg se rad obavlja u smjenama dužan da obezbijedi zamjenu smjene, tako da zaposleni ne može raditi noću neprekidno duže od jedne radne sedmice, kao i da taj zaposleni koji radi noću najmanje tri sata ima pravo na posebnu zaštitu.

Zakon, kako su saopštili iz USSCG, propisuje da je prekovremeni rad izuzetak, a ne pravilo, i utvrđuje slučajeve u kojima zaposleni može biti angažovan prekovremeno, od kojih slučajeva se nijedan nije desio kada je u pitanju prekovremeni angažman zaposlenih u Tosčeliku.

„Poslodavac u Tosčeliku nije htio do danas da zaključi kolektivni ugovor sa sindikatom, pa samim tim nijesu prepoznate eventualne dodatne situacije specifične za fabriku, u kojima bi se zaposleni mogao prekovremeno angažovati“, naveli su iz USSCG.

USSCG zbog toga, kako su kazali, otkaze zaposlenih u Tosčeliku doživljava kao nepravedne i nezakonite, ali i kao poruku upućenu svim radnicima da će doživjeti istu sudbinu ukoliko budu tražili poštovanje svojih zakonskih prava.

Bonus video: