MBA: Moguć prestanak poslovanja stranih kompanija u Crnoj Gori

Predstavnici MBA tvrde da direktori stranih preduzeća u Crnoj Gori, koji su strani državljani, ne mogu da produže radne dozvole, iako je u medijima objavljeno da je primjena Zakona o strancima odložena
96 pregleda 3 komentar(a)
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 13:02h

Mnoge strane kompanije bi mogle prekinuti poslovanje u Crnoj Gori, ukoliko se ne omogući stranim državljanima koji su u menadžmentu tih preduzeća da produže radne dozvole, upozorili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Predstavnici MBA tvrde da direktori stranih preduzeća u Crnoj Gori, koji su strani državljani, ne mogu da produže radne dozvole, iako je u medijima objavljeno da je primjena Zakona o strancima odložena.

Oni su apelovali na nadležne institucije, prvenstveno Ministarsvo unutrašnjih poslova (MUP), da se strancima koji su u menadžmentu stranih kompanija omogući da produže radne dozvole, jer ih u tome ne sprečava važeći Zakon, već njegovo tumačenje.

"Plašimo se da će, u protivnom, mnoge strane kompanije prekinuti poslovanje u Crnoj Gori, a njihov menadžment ponijeti loše iskustvo iz Crne Gore. Takav loš glas, u ambijentu gdje se svaka zemlja takmiči u privlačenju investicija, neće Crnoj Gori donijeti ništa dobro", poručili su predstavnici MBA.

Oni su dodali da je Predlog izmjene Zakona o strancima tek 36. tačka dnevnog reda sjednice Skupštine, koja se održava danas.

Predstavnici MBA su naveli da među članovima te asocijacije postoji veliki broj kompanija stranih investitora kojima su izvršni direktori ili top menadžment strani državljanji. Nekima od njih, kako tvrde, radne dozvole ističu ili su već istekle.

MBA je, prema riječima njenih predstavnika, podnijela inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o strancima, čija je suština inicijative da se izvršnim direktorima stranih kompanija, koji su većinom stranci, odobri produženje ili dobijanje radne dozvole u Crnoj Gori.

"Cilj je da se privuku strane investicije, kroz omogućavanje stranim investitorima da sami vode svoju kadrovsku politiku", naveli su iz MBA.

Bonus video: