Bojanić: Usaglašavanje sa evropskom regulativom je mantra koju Vlada stalno ponavlja

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao je da je dobro što je sada predložen takav zakon, ali da nije dobro što se to nije ranije radilo
2 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2015. 13:49h

Skupština je završila raspravu o Predlogu zakonu o stečaju i likvidaciji društava za osiguranje, kojim se uređuje način pokretanja, otvaranja i sprovođenja tih postupaka, kao i prava i obaveze učesnika.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, saopštila je da je Vlada predloženi zakon donijela u cilju usklađivanja sa pravnom regulativom Evropske unije (EU).

Kako se navodi u tekstu zakona, likvidacija društva za osiguranje, odnosno filijale stranog društva, sprovodi se kroz postupak dobrovoljne i prinudne likvidacije.

Dobrovoljna likvidacija pokreće se na osnovu odluke Skupštine akcionara društva za osiguranje, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Agencije za nadzor osiguranja. Prinudna likvidacija pokreće se na osnovu rješenja Agencije, objašnjeno je u Predlogu zakona.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao je da je dobro što je sada predložen takav zakon, ali da nije dobro što se to nije ranije radilo.

“Nije mi drago što ste kao glavni razlog donošenja zakona naveli usaglašavanje sa evropskom regulativom. To je neka mantra koju Vlada ovdje stalno ponavlja. Trebalo bi da je razlog donošenja zakona zato što nam realnost to traži i što želimo da privredu učini efikasnijom”, smatra Bojanić.

Prema njegovim riječima, nije dobra odredba što će započeti postupci nastaviti da se vode po novom zakonu.

Bojanić smatra da će to otvoriti dodatne probleme i prostor za nove sudske sporove.

Poslanik Demokratske partije socijalsita (DPS), Zoran Jelić, kazao je da se predloženim zakonom, osim pitanja uređenja dobrovoljne i prinudne likvidacije društava sa osiguranje, detaljnije reglišu i isplatni redovi potraživanja iz stečajne mase.

On je pitao da li je do sada bilo iskustava sa likvidacijama osiguravajćih društava u Crnoj Gori.

“U društvu u kojem se pokrene likviidacija ili stečaj, šta se dešava sa polisom životnog osiguranja”, pitao je Jelić.

Poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića, zanimalo je da li postoji spisak onih koji bi mogli biti likvidatori.

“Ko bira likvidatore, kako i na koji način”, pitao je Damjanović.

Predstavnik Agencije za nadzor osiguranja, Nataša Raičević, objasnila je da će se novi zakon odnositi samo na ono što je u fazi predloga pred Privrednim sudom, a po čemu već nije pokrenut postupak prinudne likvidacije ili stečaja.

“Na primjer, kada je u pitanju Magnat osiguranje, tamo je već otvren postupak i on će se voditi shodno odredbama Zakona o stečaju”, rekla je Raičević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, ocijenio je da nije sporan zakon, koliko je sporan ukupan ambijent u kojem je stečaj postao uobičajena stvar i gdje traje jako dugo.

“Osnovni strah u čitavoj priči je koliko može da traje taj proces”, rekao je Perić i dodao da se prilično nonšalantno ulazi u taj proces.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Branko Vujović, kazao je da je u toku likvidacija kod Magnat osiguranja.

“Taj postupak će se dosta brzo rješavati. Nije predviđeno da ovi postupci traju dugo”, naveo je Vujović.

On je podsjetio da u Crnoj Gori trenutno posluje 11 osiguravajućih društava, što je, kako je ocijenio, prilično veliki broj za crnogorsko tržište.

Bonus video: