Za energetsku efikasnost više od 166.000 eura

U cilju finansiranja projekta MEEP, Vlada je, kako se navodi, dobila zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 6,5 miliona eura koji je iskorišćen za finansiranje radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u šest zdravstvenih i devet obrazovnih objekata
86 pregleda 0 komentar(a)
solarni paneli, Foto: Shutterstock
solarni paneli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 13:22h

Za projekte u okviru programa Unaprijeđenje energetske efikasnosti za ovu godinu je iz budžeta opredijeljeno 166,45 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazala da, prepoznajući značaj potencijala koje država ima u pogledu korišćenja energije iz obnovljivih izvora i unaprijeđenja energetske efikasnosti, istovremeno implementiraju više projekata. Oni se uglavnom mogu svrstati u dvije grupe, na projekte namijenjeni javnim objektima i projekte za građane.

„Na ovaj način mjere energetske efikasnosti se primjenjuju kako u javnim objektima, tako i u sektoru domaćinstva“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da zakonska regulativa u oblasti energetske efikasnosti predviđa i energetske preglede zgrada koje obavljaju stručnjaci obučeni za energetske preglede.

„S obzirom na to da u Crnoj Gori nijesu postojali stručnjaci za tu djelatnost, ukazala se potreba za razvojem programa edukacije, a i samog realizovanja obuke za energetske preglede“, objasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) razvilo i podržalo izradu takvog programa, a u periodu od 2008. do 2011. godine, ovu obuku je pohađalo i uspješno završilo 46 inženjera koji mogu obavljati energetske preglede shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije.

Kada je riječ o projektima koji se odnose na primjenu mjera energetske efikasnosti u javnim objektima, iz Ministarstva podsjećaju da je u toku realizacija dva projekta, Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP) i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB).

U cilju finansiranja projekta MEEP, Vlada je, kako se navodi, dobila zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 6,5 miliona eura koji je iskorišćen za finansiranje radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u šest zdravstvenih i devet obrazovnih objekata.

Projekat je realizovan u periodu od februara 2009. do 20. decembra prošle godine.

Iz Ministarstva su kazali da su ostvareni rezultati implementacije MEEP-a uticali da Vlada donese odluku o uzimanju novog kredita za nastavak njegovog sprovođenja.

“IBRD je odobrila zajam od pet miliona eura, u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u 12 do 14 zdravstvenih objekata. Druga faza realizacije MEEP-a počela je u aprilu prošle godine i trajaće do 30. marta 2017. godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kada je riječ o EEPPB, ovaj projekat se realizuje po osnovu kredita Njemačke banke za razvoj (KfW) u ukupnom iznosu od 13,44 miliona eura.

Realizacija projekta je počela u januaru 2012. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prvoj fazi projekta rekonstruisano 13 objekata, od toga 12 škola i jedan studenski dom, a u toku je rekonstrukcija još osam objekata.

Imajući u vidu uspješnu realizaciju prve faze projekta i ostvarene rezultate, Vlada je u decembru dobila kredit od KfW-a od 21,5 miliona eura, čime su se stekli uslovi za početak realizacije druge faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Drugom fazom programa, kako se dodaje, biće obuhvaćena primjena mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim ustanovama, koje su u nadležnosti Ministarstva prosvjete, zatim administrativnim objektima koji su u nadležnosti Uprave za imovinu, kao i odabranim objektima u vlasništvu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Realizacija druge faze programa počela je u januaru, dok je planirani rok završetka projekta decembar 2020. godine.

Projekti namijenjeni građanima Crne Gore su Montesol (beskamatni krediti za ugradnju solarnih sistema za pripremu tople vode), EnergyWood i EnergyWood II (beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase) i projekat Solarni katuni (projekat ugradnje fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori).

“Ovi projekti promovišu upotrebu obnovljivih izvora na strani potrošnje i omogućavaju građanima Crne Gore da što jeftinije, jednostavnije i lakše nabave i koriste ove vrste modernih energetskih sistema. Ovi projekti su pionirski ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom okruženju i kao takvi služe za primjere uspješne prakse”, ocijenjeno je iz Ministarstva.

Bonus video: