Neksan predao ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, potvrdio je da je ponuda predata i kazao da, iako ne znaju njene detalje, očekuju da bude prihvaćena s obzirom na to da država nije najavila drugo rješenje za situaciju u Boksitima
530 pregleda 0 komentar(a)
Rudnici boksita, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnici boksita, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2015. 13:53h

Kompanija Neksan iz Nikšića predala je danas Privrednom sudu ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita po slobodnoj nagodbi, saznaje agencija Mina-business.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, potvrdio je da je ponuda predata i kazao da, iako ne znaju njene detalje, očekuju da bude prihvaćena s obzirom na to da država nije najavila drugo rješenje za situaciju u Boksitima.

„Stečajni upravnik Mladen Marković kazao nam je da će ponudu proslijediti Odboru povjerilaca na razmatranje“, rekao je Bojanović agenciji Mina-business.

Prema negovim riječima, radnici s nestrpljenjem iščekuju razrješenje situacije kako bi što prije počeli da rade i primaju adekvatne zarade.

Kompanija Neksanje predstavnicima sindikata bila predala kovertiranu ponudu za preuzimanje Boksita neposrednom pogodbom uz zahtjev da bude otvorena isključivo u trenutku predstavljanja pred predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca.

Nadležni državni organi, međutim, tražili su da ponuda bude predata direktno Privrednom sudu.

Rudari su do 21. maja poslati kući na odmore sa primanjem od 193 eura.

Predstavnici sindikata plaše se da će nakon isteka ovog jednomjesečnog rješenja, radnici mogli biti poslati na Biro rada, što je za njih neprihvatljivo.

Rudnicima boksita je do 20. aprila upravljao Neksan, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Tada je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrti tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura.

Tender je propao, jer u predviđenom roku nije niko dostavio ponudu.

U Rudnicima boksita je u novembru 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB), zbog duga od 1,59 miliona eura, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: