Vujović: MANS ne zna zakon

Predsjednik Tenderske komisije, Brako Vujović, naveo je u reagovanju da su tvrdnje iz prijave MANS-a da je važećim Zakonom propisano da "strani investitor može samo sa domaćim pravnim ili fizičkim licem osnovati privredno društvo za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme... ne može imati udio veći od 49% akcionarskog kapitala" neutemeljene i netačne
6 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2015. 14:39h

Postupak javnog tendera za prodaju 100% ukupnog kapitala društva "Montenegro defence industry" (MDI) je sproveden u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede i Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera, Zakonom o stranim investicijama i drugim primjenjivim propisima, navodi se u reagovanju predsjednika Tenderske komisije za privatizaciju Branka Vujovića, protiv kojeg je MANS juče, podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

MANS je prijavu, osim protiv Vujovića, podnio i protiv Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, premijera Mila Đukanovića. Đukanović i Vujović se, kako je juče saopšteno iz MANS-a, kao odgovorna lica sumnjiče za nazakonitu prodaju državne firme „Montenegro Defence Industry“ (MDI).

Predsjednik Tenderske komisije, Brako Vujović, naveo je u reagovanju da su tvrdnje iz prijave MANS-a da je važećim Zakonom propisano da "strani investitor može samo sa domaćim pravnim ili fizičkim licem osnovati privredno društvo za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme... ne može imati udio veći od 49% akcionarskog kapitala" neutemeljene i netačne.

"Danom stupanja na snagu Zakona o stranim investicijama prestao je da važi raniji Zakon o stranim ulaganjima, a Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o stranim investicijama, koji je na snazi, navedene odredbe su izmijenjene i važeće odredbe člana 7 glase: "Strani investitor može ulagati sredstva u domaće privredno društvo, odnosno osnovati privredno društvo za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme. Strani investitor može osnivati ili ulagati u privredno društvo iz stava 1 ovog člana samo na osnovu odobrenja organa državne uprave nadležnog za poslove spoljne trgovine". Shodno citiranoj odredbi važećeg Zakon o stranim investicijama, postupak privatizacije društva ''Montenegro Defence Industry'' je sproveden u skladu sa važećim Zakonom, navodi se u reagovanju Vujovića.

Vujović napominje i da je, prema zvaničnom ovjerenom i apostiliranom izvodu iz registra, jedini vlasnik u kompaniji "A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD Shaked Agmon.

"Serge Muller, niti je pregovarao sa Tenderskom komisijom, niti je vlasnik člana Konzorcijuma, niti je potipisnik Ugovora o kupoprodaji udijela u MDI. Član konzorcijuma kompanija „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD „A.T.L. je kompanija iz Tel Aviva specijalizovana u oblasti odbrambene industrije i usluga vezanih za odbranu i bezbjednost sa filijalama u više zemalja uključujući i članice EU. Glavna orjentacija ATL je saradnja sa Vladinim agencijama i Mirovnim misijama UN u većem broju afričkih zemalja.ATL ima udio u fabrikama za proizvodnju ultra-lakih bespilotnih letjelica u Izraelu i snajperskih pušaka u Južnoj Africi", navodi Vujović.

„CPR-Impex'' se, kako je dodao, u posljednjih 10 godina razvio u jednog od vodećih izvoznika naoružanja i vojne opreme u Republici Srbiji, kako iz proizvodnje fabrika vojne industrije Srbije tako i sa stokova Vojske Srbije.CPR-Impex u svom vlasništvu ima i pogon za remont vojnih oklopnih sredstava „TEHNOREMONT'' u Temerinu sa 35 zaposlenih i jedina je privatna firma u Republici Srbiji registrovana za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme.

Bonus video: