Radulović: Da se obezbijedi kadar za turističku privredu

“Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone...", saopšteno je iz Vlade
5 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.05.2015. 06:06h

Vlada je juče odlučila da odloži primjenu Zakona o strancima do 1. novembra, kako ne bi bila ugrožena turistička sezona.

“Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone... I ovom prilikom naglašeno je da će nakon tog roka Zakon biti primijenjen dosljedno i cjelovito”, saopšteno je iz Vlade.

Nadležni resori su zaduženi da motivišu poslodavce da daju aktivan doprinos u pripremi domaće radne snage.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je “Vijestima” da je ta odluka dobra, ali da proizvodi nove obaveze i za Vladu i za poslodavce.

“Takva vrsta zakona može da se sprovede u roku od dvije do tri godine, a poslodavci i Vlada u narednom periodu moraju sve mogućnosti staviti u funkciju zapošljavanja što više crnogorskih građana. Od

Vlade očekujemo da hitno krene u reformu obrazovanja, da je onaj ko je stekao diplomu odmah sposoban da može da radi i to kvalitetno. Mi ćemo sa naše strane obezbijediti sve uslove za one koji žele da stiču vještine da ih stiču kod nas i spremni smo čak i novčano da pomognemo da se što prije obezbijedi kadar potreban turističkoj privredi”, kazao je Radulović.

Zakon je izazvao revolt ugostitelja, koji su tražili njegovo odlaganje. On je stupio na snagu 1. aprila, a njime je predviđeno da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Bonus video: