Podgorica: Kazna za prekršaj radnog vremena piše se odmah

Ugostitelji i vlasnici trgovačkih radnji, kojih se najviše tiču najnovije izmjene, nijesu se pojavili na jučerašnjoj raspravi
87 pregleda 4 komentar(a)
javna rasprava, Glavni grad, Foto: Luka Zeković
javna rasprava, Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2015. 05:45h

Ugostitelji i vlasnici trgovačkih radnji, kojih se najviše tiču najnovije izmjene Odluke o radnom vremenu, nijesu se pojavili na jučerašnjoj javnoj raspravi o tom dokumentu.

Dopunom Odluke su za pravna lica predviđene kazne od 150 do 10.000 eura, što je usklađeno sa rasponom kazni, utvrđenih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Odbornik DF-a Nikola Bajčetić ocijenio je da bi kazna od 10.000 eura za neki ugostiteljski objekat odmah značila i odlazak u stečaj.

“Je li nam u interesu da dodatnim nametima gušimo ugostitelje ili da ih podstičemo na rad? Znate da je ovo jedina privredna grana koja još uvijek funkcioniše i koja dosta solidno puni gradsku kasu”, ocijenio je Bajčetić.

Zorica Ostojić iz Komunalne policije pojasnila je da na licu mjesta kažnjavaju najmanjom kaznom, istakavši da jedino sudija za prekršaje može da odredi veću kaznu.

“Ako ne izdamo nalog na licu mjesta, onda pokrećemo prekršajni postupak i sudija određuje u ovom rasponu. Do sad niko nije dobio neku maksimalnu kaznu, već minimalnu ili opomenu. Sve zavisi od broja prekršaja”, kazala je Ostojić.

Iva Pavlović (PzP) je ocijenila da postoje lokali koji ne poštuju Odluku o radnom vremenu, istakavši da Komunalna policija selektivno nadzire.

Svetlana Turakalo iz Komunalne policije je odgovorila da im je Zakon o prekršajima iz 2011.godine, oduzeo mogućnost kažnjavanja za prekršaje predviđene odlukama, što su vlasnici objekata vješto koristili. Kaznene odredbe će, kako je pojasnila, sada omogućiti Komunalnoj policiji da na licu mjesta izdaje prekršajni nalog.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Miodrag Pajović kazao je da često imaju žalbe stanara, koji žive u stambenim zgradama da neki objekat koji ima radno vrijeme do 12 sati, radi prekovremeno i narušava im mir.

Bonus video: