Tužilaštvo ispituje izvlačenje para iz EPCG

Od 2010. godine EPCG je za savjete platila više od 15 miliona eura bez raspisivanja javnih tendera
67 pregleda 4 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.05.2015. 16:10h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković obavijestio je Odbor za antikorupciju da su materijali, koje su mu dostavili o višemilionskim ugovorima za konsultantske poslove EPCG, proslijeđeni specijalnom tužiocu. Stanković je naveo da je formiran predmet povodom iste teme po krivičnoj prijavi Partije udruženih penzionera.

Udruženje malih akcionara EPCG ranije je upozoravalo na sporne ugovore prema kojima je ova kompanija za savjetovanja i usluge od 2010. godine platila preko 15 miliona eura bez sprovedenih javnih nabavki. Oni sumnjaju da je riječ o izvlačenju novca za fiktivne usluge. "Odjeljenje je preduzelo određene izviđajne radnje iz okvira svoje nadležnosti nakon čega će odlučiti o daljem toku postupka," navedeno je u odgovoru VDT-a Odboru.

Predsjednik odbora Predrag Bulatović rekao je juče da nijesu dobili odgovor Uprave za javne nabavke, iako se njen direktor Mersad Mujević "iščuđavao" na kontrolnom saslušanju, tvrdeći da o ovim poslovima ne zna ništa. Prema Zakonu o javnim nabavkama firme u kojima je država većinski vlasnik imaju obavezu raspisivanja tendera za nabavljanje robe i usluga. Država u EPCG proteklih godina, na koje se odnose ovi ugovori, ima od 55 do 57 odsto akcija. Italijanska A2A, koja od poluprivatizacije 2009. upravlja kompanijom, ima od 43 do 41 odsto.

Najmanje 7,5 miliona eura od tada je potrošeno na konsultantske usluge od povezane firme A2A iz Breše, kao i dva miliona firmi BEIN iz Milana.

Za tri mjeseca blagi pad profita Elektroprivrede na 13,4 miliona

Većinski državna Elektroprivreda je od januara do kraja marta ove godine ostvarila profit od 13,4 miliona eura što je za oko 400.000 manje nego u istom periodu lani.

Prema izvještaju sa sajta Montenegroberze, EPCG je imala ukupan prihod od 65,7 miliona eura što je za oko 200 hiljada manje.

Poslovni rashod je smanjen za 2,7 miliona eura, na 51,8 miliona. Profit EPCG bio bi bolji da nije bilo gubitka od dva miliona na osnovu “ rezultata iz ostalih aktivnosti”. U istom periodu lani iz “ostalih aktivnosti” ostvaren je profit od 1,5 miliona.

Akumulirani gubitak smanjen je za 13 miliona, na 222 miliona. EPCG planira da na narednoj Skupštini akcionara ovaj ukupan gubitak smanji na račun kapitala kompanije.

Bonus video: