Vinogradarstvo može biti značajan dio crnogorske ekonomije

“Impresioniran sam biodiverzitetom Crne Gore i kvalitetom crnogorskih vina. Imate autohtone sorte i dugu tradiciju pravljenja vina, ali ima prostora za dalje unaprijeđenje ovog sektora”, rekao je Aurand
50 pregleda 2 komentar(a)
Žan Mari Aurand, Foto: Vlada Crne Gore
Žan Mari Aurand, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.05.2015. 11:44h

Crna Gora ima autohtone sorte grožđa i dugu tradiciju pravljenja vina, što otvara prostor za unaprijeđenje sektora vinogradarstva, ocijenio je generalni direktor Međunarodne organizacije za vino (OIV), Žan-Mari Aurand, tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori.

Aurand je obišao nekoliko vinograda i vinariju Plantaže 13.jul, a o Crnoj Gori, koju prvi put posjećuje, kako je kazao, nosi veoma pozitivne utiske.

“Impresioniran sam biodiverzitetom Crne Gore i kvalitetom crnogorskih vina. Imate autohtone sorte i dugu tradiciju pravljenja vina, ali ima prostora za dalje unaprijeđenje ovog sektora kako bi dostigao svoj puni potencijal i kako bi postao značajan dio crnogorske ekonomije”, rekao je Aurand.

On je dodao da, iako OIV ima dobru saradnju sa Crnom Gorom, sa ministrom poljoprivrede, Petrom Ivanovićem, dogovoreno je da se produbi saradnja, tako što će se otvoriti vrata OIV-a za tješnju ekspertsku saradnju i pomoći u prezentaciji crnogorskih vina.

Ivanović je, tokom Aurandove posjete, istakao značaj razvoja vinogradarstva i saradnje sa OIV-om.

"Ovo je bila izuzetno važna posjeta za produbljivanje naše saradnje. Posebno mi je drago da smo postigli razumijevanje da je vrata saradnje potrebno otvoriti prije svega mladim ljudima kako bi se upoznali sa trendovima u proizvodnji vina u svijetu i dobili praktično upotrebljiva laboratorijska znanja”, kazao je Ivanović.

Ivanović je iskoristio prisustvo Auranda da još jednom provjeri predložena zakonska rješenja.

“Veoma mi je drago da smo dobili potvrdu da predlozi koje smo dali doprinose dugoročnom razvoju crnogorskog vinogradarstva i da oslanjanje na sopstvene vinograde i autohtone sorte crnogorskim vinogradarima donosi niz prednosti", rekao je Ivanović.

OIV ima 46 zemalja članica iz cijelog svijeta koje proizvode oko 85 odsto ukupne proizvodnje vina u svijetu.

OIV utvrđuje standarde i daje preporuke za poboljšanje kvaliteta proizvodnje vina.

Kao referentno naučno i tehničko tijelo OIV intenzivno sarađuje sa Evopskom komisijiom u kreiranju direktiva u oblasti vinogradarstva.

Crna Gora je član OIV-a od 2007. godine.

Bonus video: