Ko je iz Crne Gore umiješan u šverc ljekova za tretman tumora?

Radi se uglavnom o skupim ljekovima za tretman tumora, čija je cijena i po 10.000 eura po kutiji, namijenjenih za bolničku upotrebu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2015. 10:36h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Uprava policije (UP) uzeli su prošle sedmice od Agencije za ljekova i medicinska sredstva (CALIMS) dokumentaciju o izdavanju dozvola za stavljanje ljekova u promet, saznaju “Vijesti”.

Dokumentacija će se koristiti u predmetu o navodnom švercu ljekova iz Italije od kojih je dio, prema pisanjima italijanskih medija, završio u bolnicama u Crnoj Gori.

U Italiji je uhapšeno 19 osoba (farmaceuti, vlasnici apoteka, zaposleni u kompanijama koje se bave trgovinom ljekova na veliko, autoprevoznici...) koji su švercovali ljekove u Crnu Goru, Bugarsku, Holandiju i Njemačku.

Radi se uglavnom o skupim ljekovima za tretman tumora, čija je cijena i po 10.000 eura po kutiji, namijenjenih za bolničku upotrebu.

U VDT-u “Vijestima” je zvanično rečeno da je formiran posebni predmet o navodnom švercu ljekova iz Italije.

“Prema izvještaju koji je VDT-u dostavljen iz odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala u odeljenju je formiran predmet povodom navodnog šverca ljekova iz Italije. U cilju provjere okolnosti koje se odnose na nabavku i distribuciju ljekova sa područja Italije za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori VDT je pokrenulo izviđaj.

S tim u vezi, Upravi policije (sektor kriminalističke policije) upućen je zahtjev za prikupljanje određenih obavještenja”, rečeno je “Vijestima” u VDT-u.

U VDT-u nijesu dali detaljnije informacije šta su preduzeli nakon uzimanja dokumentacije CALIMS-a, hoće li biti naloženo vještačenje i da li je utvrđeno eventualno postojanje elemenata krivičnog djela.

Direktor CALIMS-a Milorad Drljević potvrdio je “Vijestima” da je Uprava policije (UP) po nalogu tužilaštva bila u agenciji u cilju dobijanja informacija o nadležnostima, postupcima i procedurama koje sprovodi agencija u skladu sa zakonom i EU propisima.

“Predstavnicima UP su na raspolaganje stavljeni svi izvještaji, registri i dozvole koje smo izdali i koji su nam tražili kao relevantne za slučaj otkrivenih falsifikovanih ljekova u Italiji u okviru kojeg se spekulisalo da je i određeno pravno lice iz Crne Gore bilo uključeno. Nijesu uzimali izjave od direktora i drugih zaposlenih”, rekao je Drljević.

On je objasnio da se UP interesovala za široku paletu ljekova, prvenstveno citostatike (ljekove za liječenje malignih bolesti), ljekove za liječenje parkinsonove i alchajmerove bolesti i interferone (koriste se za liječenje različitih bolesti hepatitis C, melanom, multipla skleroza). Drljević je kazao da prema dopisu UP pripremaju i opsežnu dodatnu dokumentaciju.

“Smatramo da ne postoje nikakvi elementi za pokretanje prekršajnih ili krivičnih postupaka protiv bilo koga u agenciji”, naglasio je Drljević koji nije mogao da saopšti više informacija o dokumentaciji koju su stavili na uvid UP da ne bi remetili taj postupak.

Komandant specijalne jedinice karabinjera u Milanu Paolo Belgi, zadužene za sprovođenje istrage o krađi ljekova u Italiji, izjavio je ranije za "Vijesti" da među uhapšenima, kao i među osobama koje su bile predmet istrage, nema crnogorskih državljana.

On je precizirao da je Crna Gora uključena u istragu nakon što je utvrđeno da jedan lokalni trgovac ljekovima na veliko kupuje ukradene ljekove od jednog od spornih preduzeća.

Drljević: Poštujemo propise, građani imaju kvalitetne ljekove

CALIMS je kao najmlađi regulator u regionu, prema riječima Drljevića, za kratak period sproveo visoke standarde u poslovanju “što je prepozala i Evropske agencije za ljekove koji je 2011. rad CALIMS-a ocijenila pozitivnim”.

On je rekao da CALIMS podržava akciju tužilaštva i UP sa ciljem provjere poslovanja svih pravnih subjekata i utvrđivanja eventualnog kršenja zakona i da su u tom slučaju na raspolaganju svim nadležnim institucijama u okviru svojih nadležnosti.

“Postupci odobravanja ljekova u Crnoj Gori uređeni su u skladu sa visokim naučnim i profesionalnim standardima, u agenciji se apsolutno poštuju propisi na snazi u Crnoj Gori i sve naučne smjernice koje se koriste u EU.

To osigurava da naši pacijenti na raspolaganju imaju provjerene i kvalitetne ljekove”, istakao je Drljević.

Dozvole za interferone izdate nakon provjera dokumentacije

Drljević je na pitanje “Vijesti” da je CALIMS izdavao dozvole za nabavku interferona bez prethodnih provjera, kazao je da nisu i da se interferoni odavno nalaze u kliničkoj upotrebi u Crnoj Gori, regionu kao i u zemljama EU.

“Ti ljekovi koji su u višedecenijskoj kliničkoj upotrebi, nisu zabranjeni u regionu i EU, a iznošenje takvih neutemeljenih tvrdnji može samo naškoditi pacijentima koji tu terapiju primaju u Crnoj Gori. U CALIMS-u je registrovano ukupno 11 ljekova koji pripadaju terapijskoj grupi interferona, a svi su registrovani i u upotrebi u zemljama regiona, EU i nigdje u svijetu nisu zabranjeni”, kazao je Drljević.

U periodu od 2011. godine nije bilo slučajeva povlačenja tih ljekova iz prometa u Crnoj Gori, a njihova bezbjednost se na tržištu, kako je kazao Drljević, kontinuirano prati.

Dodao je da je do sada bilo prijavljeno 12 neželjenih dejstava na ljekove iz te grupe, a sve neželjene reakcije koje su prijavljene su očekivane i već opisane za ovu kategoriju ljekova.

“Registracija ovih ljekova je urađena u skladu sa zakonom i na osnovu identične dokumentacije sa kojom su registrovani u EU. Kada je u pitanju interventni uvoz svih ljekova, uključujući i interferone sve dozvole se izdaju u skladu sa zakonom o ljekovima, odnosno, nakon dostavljanja potrebne dokumentacije”, kazao je Drljević.

Galerija

Bonus video: