Opozicija demantuje Đukanovića: Nisu nam najavili zakon o Buljarici

Katarska kompanija CDCI, uz prisustvo Žugića, krajem novembra samo je predstavila projekat za Buljaricu, tvrde u opoziciji
1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Damjanović, Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2015. 19:12h

Poslanici opozicije koji su prisustvovali sastanku na kome je katarska kompanija CDCI, uz prisustvo ministra finansija Radoja Žugića, prezentovala projekat za Buljaricu tvrde da krajem novembra prošle godine nije bilo ni govora o posebnom zakonu za taj lokalitet, već je samo predstavljen projekat.

Premijer Milo Đukanović je izjavio u ponedjeljak da je poslanicima na tom sastanku najavljen leks specijalis za Buljaricu.

“Notorna je glupost da se zakon o eksproprijaciji donosi zbog Buljarice. Prije godinu je investitor došao, sjeo sa ministrom finansija i najavio investiciju. Ministar finansija, znajući koji je obim investicije, pozvao je predstavnike svih poslaničkih klubova predstavio im projekat i najavio leks specijalis”, kazao je Đukanović.

Među poslanicima koji su krajem novembra prisustvovali sastanku, saznaju “Vijesti” iz više izvora, bili su Damir Šehović (SDP), Aleksandar Damjanović (SNP), poslanici DF-a Predrag Bulatović i Milan Knežević, nezavisni poslanik Dritan Abazović...

Abazović je juče za “Vijesti” negirao da je prisustvovao tom sastanku, tvrdeći da je o njemu saznao iz nastupa premijera Đukanovića za medije. Šehović nije želio da govori na tu temu.

Damjanović je potvrdio da se upoznao sa projektom za Buljaricu na sastanku u ministarstvu, ali da osim prezentacije projekta nije bilo riječi o tome da će on biti predložen kroz posebni leks specijalis zakon.

“Buljarica i slični projekti, što se mene tiče, mogu imati prohodnost u Skupštini isključivo ako su u interesu Crne Gore i građana, ako se poštuje ustavno pravo neprikosnovenosti svojine i ako se tenderska procedura obavlja transparentno u skladu sa propisima države”, kazao je Damjanović. On je objasnio da tokom rasprave o dopunama zakona o eksproprijaciji nijesu pominjali taj sastanak jer je riječ o radnom sastanku, dok se dopune zakona o eksproprijaciji tiču cijele teritorije Crne Gore i svojinskih prava svih građana.

Prema predlogu zakona o Buljarici, Vladi se omogućava da oduzme i raspolaže imovinom, a vlasnici je mogu naknadno tužiti ako nisu zadovoljni naknadom.

Familija premijera Đukanovića ukjučena je u projekat valorizacije Buljarice, uz mogući sukob interesa.

Kao pravni zastupnik investitora, prema tvrdnjama pojedinih vlasnika, predstavila se njegova sestra Ana Đukanović, dok premijer predlaže zakone koji omogućavaju i olakšavaju poslove tom investitoru.

Firma u vlasništvu njihovog brata Aca Đukanovića angažovana je za izradu prostornog plana koji omogućava takvu namjenu. DUP “Buljarica I” koji je vraćen na doradu nije povezan sa planom koji radi Đukanovićev RZUP.

“Priča o eksproprijaciji blage veze nema sa Buljaricom, ni sa Milom, ni sa Acom, ni sa Anom“, tvrdi premijer.

Bulatović : Da se razjasni uloga i lični interes premijera od Buljarice

Bulatović je “Vijestima” kazao da su sastanak tražili iz kompanije koja je zainteresovana da gradi u Buljarici, a sa ciljem da predstave opoziciji ko su i šta im je projekat.

“Mi iz DF-a smo otišli na taj sastanak da primimo infomacije uz zahtjev da se to ponovi pred klubom DF-a i da se svi upoznamo. Do tog sastanka nije došlo. Na sastanku nijesmo govorili o posebnom zakonu za Buljaricu, a dopune zakona o eksproprijaciji ne podržavamo”, rekao je Bulatović.

On smatra da u vezi Buljarice sve treba da bude javno do svakog detalja i da se zaštiti interes građana.

“Posebno treba da se raščisti uloga premijera Đukanović i njegov lični interes. Na pomenutom sastanku sam bio jer je bila samo prezentacija, a ne bilo kakva rasprava o meritumu”, rekao je Bulatović .

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao je da ga niko nije zvao na sastanak niti je o njemu upoznat. I u klubu manjinskih partija (LP, AA, HGI) i Bošnjačkoj stranci kazali su da nisu prisustvovali sastanku. U DPS-u “Vijesti” juče nijesu dobile izjavu da li je neki njihov poslanik prisustvovao prezentaciji projekta.

Pozitivna: Bez specijalnog zakona

Šef kluba Pozitivne Goran Tuponja rekao je da nijesu prisustvovali prezentaciji projekta i da je informisan da tada nije pominjan posebni zakon o Buljarici.

Politički direktor te partije Aleksandar Ražnatović saopštio je da nema potrebe da se donosi posebni leks specijalis za Buljaricu.

“Predložili smo rješenje eksproprijacije po hitnom postupku kako bi sudovi mogli donijeti odluku o pravednoj naknadi za oduzeto zemljište”, rekao je Ražnatović.

Prema predlogu Pozitivne, naknada bi bila isplaćena ranijem vlasniku prije nego što pređe u državno vlasništvo.

Bonus video: