Svilanović: Preduzeća vjeruju da su ekonomske veze na zapadnom Balkanu moguće

Sarajevo Business Forum, koji se održava danas i sjutra, biće usmjeren na promovisanje ideje regije kao evropskoga središta proizvodnje zdrave hrane, glavnoga stjecišta informacionih tehnologija i obrazovnog centra za strane studente i turizam
0 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Goran Svilanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.05.2015. 15:10h

Zajednički rad ekonomija jugoistočne Evrope jedini je način da se stvore radna mjesta i blagostanje, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović i dodao da regija, kao zajedničko tržište, može biti konkurentnija, atraktivnija i ekonomski jača.

Svilanović je, na šestoj međunarodnoj investicionoj konferenciji Sarajevo Business Forum, kazao da u odnosu na mišljenja šire javnosti, poslovna zajednica ima svijetlije i optimističnije viđenje budućnosti.

"Trgovina i otvorenost prema trgovanju unutar regije je relativno visoka. Iako je većina našeg izvoza usmjerena prema EU, preduzeća iz regije vjeruju da su jake trgovačke i ekonomske veze na zapadnom Balkanu moguće i neophodne", kazao je Svilanović na panelu pod nazivom Jedna regija – jedna ekonomija.

Sarajevo Business Forum, koji se održava danas i sjutra, biće usmjeren na promovisanje ideje regije kao evropskoga središta proizvodnje zdrave hrane, glavnoga stjecišta informacionih tehnologija i obrazovnog centra za strane studente i turizam.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, smatra da zajedničkim djelovanjem regija može postati atraktivnija za ozbiljne ulagače.

Zamjenik premijera Turske, Ali Babacan, kazao je da će se otvoriti više radnih mjesta i da će doći do boljitka ukoliko zemlje regije budu više zavisile jedne o drugima.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da kao ujedinjeno tržište, region može privući više investitora iz islamskih i zapadnih zemalja, ali i da je potrebno formirati poslovno okruženje bez granica.

Bonus video: