Crna Gora da razmotri dodatne reforme za postizanje dugoročne budžetske održivosti

”Preporuke takođe naglašavaju potrebu za jačanjem strategije razvoja saobraćaja koja bi osigurala usklađenost sa regionalnom agendom za povezivanje“, navedeno je u saopštenju Savjeta EU
1 komentar(a)
TV Vijesti, rebalans budžeta
TV Vijesti, rebalans budžeta
Ažurirano: 13.05.2015. 15:01h

Crna Gora treba da razmotri dodatne reforme za postizanje dugoročne budžetske održivosti i sprovede planirani program dobrovoljnog restrukturiranja za rješavanje velikog opterećenja banaka nekvalitetnim kreditima, zaključci su Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i zapadnog Balkana i Turske.

Zaključeno je, između ostalog, da Crna Gora treba da nastavi svoju posvećenost fiskalnoj disciplini i ostvari kredibilna postignuća na osnovu novog fiskalnog okvira koji se zasniva na pravilima.

Preporučeno je, kako je saopšteno, i razmatranje dodatne reforme za postizanje dugoročne budžetske održivosti, unaprijeđenje poslovnog okruženja i aktivna primjena reforme obrazovanja kako bi obrazovni sistem bio usklađen sa tržišnim uslovima.

”Preporuke takođe naglašavaju potrebu za jačanjem strategije razvoja saobraćaja koja bi osigurala usklađenost sa regionalnom agendom za povezivanje“, navedeno je u saopštenju Savjeta EU.

Predstavnici država članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zapadnog Balkana i Turske sastali su se radi godišnjeg dijaloga o ekonomskoj politici. Učesnici su pozdravili podnošenje Programa ekonomskih reformi za ovu godinu zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Što se tiče zapadnog Balkana ti programi se sastoje od dva različita dijela. U prvom su naznačeni srednjeročni makroekonomski i fiskalni okvir, kao i konkretne makro-strukturne reforme za pružanje podrške političko-programskom okviru i samim tim se radi o unaprijeđenoj verziji prethodnih pretpristupnih ekonomskih programa koje su dostavile države kandidati.

U drugom dijelu, kao novom elementu, obuhvaćene su strukturne reforme sektorske prirode (kao što su transport, energetika, obrazovanje) radi unaprijeđenja konkurentnosti i dugoročnog rasta.

Programi pokrivaju period od ove do 2017. godine.

Ove godine, monitoring ekonomskih kriterijuma se, kako je saopšteno, obavlja u kontekstu povećanog naglaska na ekonomskom upravljanju i konkurentnosti u sklopu procesa proširivanja, kako je i navedeno u Strategiji proširenja za 2014.

Na osnovu novog pristupa, Crna Gora se poziva da ojača ekonomsku politiku kroz izradu godišnjeg Programa ekonomskih reformi. Ključni ciljevi programa su fiskalna konsolidacija i unaprijeđenje poslovnog okruženja kako bi se podržao ekonomski rast.

Bonus video: