Kovačević: Utvrditi da li ima zloupotreba u pogledu socijalnih davanja

Ona je najavila i mogućnost izgradnje Doma za stare u Nikšiću, kao i stanova za penzionere
133 pregleda 4 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2015. 13:58h

Problemi zaposlenih u nekoliko nikšićkih preduzeća biće razmatrani naredne sedmice tokom tematske posjete predstavnika Vlade Nikšiću, najavila je ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Ona je kazala da će tematsku posjetu Nikšiću organizovati sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem i ostalim nadležnima kako bi se razmotrili problemi zaposlenih u Rudnicima boksita, Tosčeliku, Radventu, Metalcu, Mi-Rai-u, Niki, Messeru, Autoprevoznom i drugim firmama.

"Razgovarala sam ranije sa predstavnicima tih radnika kojima u velikom broju nijesu plaćeni porezi i doprinosi, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na penziju. U velikom broju firmi jedan broj radnika dobio je otkaz, a problem je i početak nove ili nastavak stare proizvodnje", rekla je Kovačević tokom današnje posjete Nikšiću.

Prema njenim riječima, u Nikšiću je izražena i nezaposlenost, pa bi o svim problemima za koje lokalna uprava nema mogućnosti da ih sama riješi trebalo razgovarati ubrzo tokom naredne posjete.

Kovačević je u Nikšiću otvorila Klub za penzionere za koji je lokalna uprava obezbijedila poslovni prostor, a sanaciju i opremanje sa 60 hiljada eura finansiralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Ona je najavila i mogućnost izgradnje Doma za stare u Nikšiću, kao i stanova za penzionere.

Prema njenim riječima, za Dom starih vjerovatno će naredne sedmice biti dobijena lokacija od Ministarstva odbrane, dok bi sa Sindikalnim povjereništvom koje djeluje u okviru Saveza sindikata (SSCG) našli način za obezbjeđenje placa za gradnju stanova penzionerima i jednom manjem dijelu zaposlenih u lokalnoj upravi i ministarstvima.

Kovačević je obišla i Dnevni centar za stare i ocijenila da su takvi servisi socijalne zaštite, u kojima je obezbijeđeno druženje i obrok, dobro rješenje i mnogo bitni za ljude koji su u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i nemaju, čak, ni sredstava za život.

Kovačević je boravila i u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i uvjerila se, kako je kazala, da je Nikšić opština koja ima dobro razvijen servis dječije zaštite.

Ona je najavila da će im Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ubuduće davati punu podršku.

Govoreći o radu nikšićkog Centra za socijalni rad i staranje ukazala je da je riječ o ustanovi u kojoj nije bilo zloupotreba, ni kada je riječ o povlasticama, ni ostalim primanjima.

Ona je najavila da će im pomoći i u ispravljanju određenih propusta i da će vezano sa socijalnim kartonima dati diskreciono pravo direktoru Centra Ivanu Mitroviću da ponovo razmatra pojedine slučajeve koji se odnose na posjedovanje starih kola koja vrijede par stotina eura ili na nekoga ko od stočnog fonda ima jednu kravu.

"Na fonu sam da svim direktorima centara u Crnoj Gori omogućimo to diskreciono pravo u skladu sa zakonom. U toku je druga faza informacionog kartona i slijedi umrežavanje socijalnih usluga, a najbitnije je da centar bude javan i da se svi zahtjevi koje dobije besprekorno rješavaju", kazala je Kovačević.

Ona je dodala da im je jedna od osnovnih djelatnosti zajednički – timski rad i najavila reviziju svih socijalnih rješenja, koja treba da bude urađena za dva mjeseca.

"Moraju izaći na terene, utvrditi pravo stanje i uvidjeti da li ima zloupotreba u pogledu socijalnih davanja, kako bi se sredstva sa kojima raspolažemo zaista dala onima kojima je to potrebno", rekla je Kovačević.

Time će se, vjerovatno, kako je ocijenila, stvoriti uslovi da se krajem godine i povećaju ta davanja.

Tokom posjete Nikšiću, Kovačević je razgovarala sa čelnicima lokalne uprave i učestvovala na tribini NATO – penzioneri, koju je organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO i Savez udruženja penzionera Crne Gore.

Bonus video: