Đukanović: Živimo u vučijem vremenu, ne možemo bez pomoći partnera

On je kazao da bi Žabljaku bio dragocjen kvalitetan partner naročito u investiranju u hotele ali je problem je što se oni teško odlučuju za destinacije sa malim brojem stanovnika, pa se moraju skratiti troškove povrata uloženog kapitala i smanjiti troškovi
29 komentar(a)
Milo Đukanović, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Milo Đukanović, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.05.2015. 14:07h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović sa saradnicima, nakon radnog sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave iz Žabljaka, kazao je da je na redu stavljanje u u funkciju kapitalne infrastrukture stvorene u prethodnom periodu.

"Pokrenuta je dobra inicijativa iz ministarstva poljoprivrede i Investiciono razvojnog fonda na animaciji domaćih preduzetnika u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Izvršena su ozbiljna ulaganje u skijalište Savin kuk i kroz radove na komunalnoj infrastrukturi. Do septembra očekujemo završetak reciklažnog centra a tokom ljeta i potpuno asfaltiranje "Durmitorskog prstena", kazao je Đukanović.

On je istakao da se smanjuje krug problema i stavlja fokus na one ključne.

"A to je kako prevazići tranzicione i probleme privatizacije kada smo ovdje, i u turizmu i u drvopreradi, dobili partnere koji nijesu odgovorili ni ugovornim obavezama niti očekivanjima javnosti. Naša je obaveza da iz ovog izađemo na pravno održiv način. Procedure su pokrenute i proces animacije novih investitora ide dobro. Optimista sam kada je u pitanju drvna industrija ali i hoteli "Jezera", "Planinka" i "Durmitor". Dogovoreno je kako nabjrže izaći iz administrativnih procedura za gradnju restorana na Crnom jezeru. Već narednih dana, vjerovatno, će sve biti spremno za fizičku realizaciju te investicije", rekao je Đukanović.

U kontekstu neosvijetljenog tunela Ivica i krađe djelova iz tamošnjih trafostanica Đukanović kaže da je država gradnjom puta Žabljak-Risan ostvarila višedecenijski san ovog naroda, ali da lokalne zajednice moraju odraditi svoj posao na njegovom čuvanju.

Kazao je i da Direkcija za saobraćaj mora otkloniti nastale probleme, ali boljim organizovanjem u društvu ne treba dozvoliti da se oni ponove.

On je dodao da bi Žabljaku bio dragocjen kvalitetan partner naročito u investiranju u hotele ali je problem je što se oni teško odlučuju za destinacije sa malim brojem stanovnika, pa se moraju skratiti troškove povrata uloženog kapitala i smanjiti troškovi.

"Crnoj Gori nedostaje novac i iskustvo. U Evropi je teško naći investitora koji bi ulagao u državu sa malim brojem stanovnika. Nedovoljno odgovornom politikom svih subjekata državne politike u Crnoj Gori se proizvode efekti koji udaljavaju dio investitora, što su neoprostive greške. Nama je svaki zaposleni jako važan, a otjerate investitora koji na jednom lokalitetu nudi da investira 250 miliona eura i zaposli 280 ljudi. Sada nije vrijeme ni tema za prepucavanje u međupartijskim odnosima. Ovo neka bude apel da shvatimo u kakvom vučijem vremenu živimo i da iz njega ne možemo izaći bez pomoći partnera. Moramo sve učiniti da sačuvamo investitore koji su došli i da dobijemo one koji su odlučili da dođu. Nemamo pravo ni na greške ni za nadmenost", kazao je Đukanović.

Zadovoljstvo sastankom na Žabljaku izrazio je i predsjednik Opštine Veselin Vukićević, i kazao da bi dolazak kvalitetnog investitora bio nasušno potreban a lokalna uprava će svoj doprinos dati smanjenjem administrativnih barijera.

Bonus video: