Italijani tuže Prvu zbog 1,5 miliona eura

Banka sa računa, tvrde iz italijanske firme Gati, neosnovano skinula oko 1,54 miliona eura
71 pregleda 0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Prva banka, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 13.05.2015. 05:24h

Italijanska kompanija Gati, koja je do 2008. godine gazdovala nikšićkom Livnicom, tužila je Prvu banku Crne Gore koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, zato što im je sa računa, kako tvrde, neosnovano skinula oko 1,54 miliona eura.

U oviru tog iznosa je uračunata i izgubljena dobit.

Advokat firme Gati Miloš Damjanović tvrdi da je Prva banka „neovlašćeno i bez pravnog osnova“ sa računa italijanske firme skinula navedeni iznos novca.

Sa druge strane, advokatica Prve banke Ksenija Franović, spori osnov ovog tužbenog zahtjeva, kao i navedeni iznos.

Jučerašnju raspravu u Privrednom sudu sudija Mirjana Pavićević je odgodila za 12. jun. Do tada parnične stranke treba da se upoznaju sa pravosnažnom presudom u drugom predmetu u kojem je italijanskoj firmi Gati priznato potraživanje u stečajnom postupku u iznosu od 3,03 miliona eura. Od toga se 1,46 miliona upravo odnosi na iznos koji je toj firmi skinut u Prvoj banci.

Navedeni iznos utvrdio je vještak u tom drugom sudskom postupku. I advokat Damjanović je tražio da se obavi vještačenje u ovom novom sporu.

Stečaj u nikšićkoj Livnici uveden je u aprilu 2012. godine, a potraživanja od 5,3 miliona prijavilo je 30 povjerilaca.

Livnica je nekadašnji pogon bivše nikšićke Željezare, koju je italijanski Gati kupio 2004, a zatvorio je četiri godine kasnije, pozivajući se na štrajk nezadovoljnih radnika.

Bonus video: