"NIKAKVA EKSPROPRIJACIJA NE DOLAZI U OBZIR"

Vlasnici zemljišta: Ako im prođe Buljarica, mogu još 22 lokacije

Ne postoji čovjek koji ima moralni kredibilitet toliki, a da ga u potpunosti ne izgubi guranjem ovakvih propisa, ocijenio je Čarmak
170 pregleda 17 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.02.2019. 04:33h

Grupa građana "Naše ognjište",  koja okuplja vlasnike zemljišta iz 11 opština, ne podržava Vladinu namjeru da Skupština Crne Gore usvoji  posebni zakon o lokalitetu Buljarice, kojim planira da oduzme privatnu imovinu u cilju “javnog interesa” na isti način na koji je to pokušala da uradi izmjenama zakona o eksproprijaciji.

"Vijesti" čekaju odgovore iz Ministarstva finansija na pitanja zašto se donosi posebni zakon za Buljaricu i kada će donijeti amandmane na dopune zakona o eksproprijaciji koji je vraćen na doradu,  zato što nema  podršku  cijele opozicije, SDP-a i Liberalne partije.

"U ovoj godini predložen je postupak  privatizacije  već privatizovanog zemljišta  na 23 lokacije  od Kolašina  i Žabljaka  do Ulcinja i Herceg Novog, a Buljarica je jedan lokalitet. Ako bi prošao predlog zakona za Buljaricu ne bi bilo problema  da prođu i ostala  22  za druge lokacije  koje  su u privatizaciji za ovu godinu", kazao je "Vijestima" predstavnik grupe "Naše ognište" Božidar Čarmak.

On je dodao da nikakva eksproprijacija ne dolazi u obzir i kada se radi o postupku valorizacije  prvo da se obezbijedi dogovor  za najatraktivnije  i najvrednije  parcele po tome  ko najviše ponudi za njih, kao što se svuda radi. 

"Građani imaju jednistven stav da se  valorizacijom  državnog zemljišta  ni na koji način ne smije  dirati u privatnu svojinu. Ideja  o predlogu zakona o Buljarici  djeluje neozbiljno. Treba je nazvati produžetkom pravnog nasilja  domaćih institucija nad sopstvenim građanima  i privatnim vlasnicima  nepokretnosti. Ne postoji čovjek koji ima moralni kredibilitet  toliki, a da ga u potpunosti ne izgubi  guranjem ovakvih propisa", naglasio je Čarmak. 

Prema predlogu Zakona  o  Buljarici,  Vladi se omogućava da  oduzme i raspolaže imovinom, a vlasnici je mogu naknadno tužiti ako nijesu zadovoljni naknadom.

Za ovaj projekat vezuju se imena, osim premijera koji će potpisati predlog zakona, i njegovog brata i sestre Aca i Ane Đukanović.

Đukanović: Želimo da zakon za Buljaricu prođe u Skupštini

Premijer Milo Đukanović očekuje da  tokom ovog mjeseca dođe  do razgovora između Vlade, Skupštine i investitora  u vezi s projektom Buljarica.

Vrijedno zemljište hoćekatarska kompanija  CDCI.  

"Priprema se ozbiljan zakon  sa idejom da projekat tih gabarita bude realizovan  ukoliko do realizacije dođe po lex specialisu. Uključujemo parlament u ranoj fazi  u želji da taj zakon naiđe na narazumijevanje i dobije prohodnost", kazao je Đukanović "Vijestima" juče  u Miločeru. 

On je ocijenio da je u štampi “potpuno neosnovano projekat  Buljarice dovođen u vezu sa  predloženim zakonom o eksproprijaciji”.

"Ovdje nije riječ o tome. Od  početka  je najavljeno da bi taj projekat  zbog njegovih velikih  gabarita morao biti predmet posebnog  lex  specialisa. On je u završnoj fazi", rekao je Đukanović. 

On je izjavio da je sredinom mjeseca najavljen dolazak investitora i, uz učešće vladinog koordinatora, ministra finansija Radoja Žugića,  nastavak razgovora u parlamentu o konceptu lex specialisa.