Olakšati poslovanje privatnom sektoru

Iz AmCham Montenegro su kazali da podržavaju namjeru zakonodavca da da prednost domaćoj radnoj snazi, ukoliko posjeduje potrebne kvalifikacije za određeno radno mjesto, ali da žele da, kroz organizaciju otvorenog razgovora, ukažu na probleme koje primjena novog Zakona donosi u praksi, kada domaća radna snaga ne može odgovoriti na potrebe poslodavc
0 komentar(a)
Amcham stranci, Foto: Amcham.me
Amcham stranci, Foto: Amcham.me
Ažurirano: 12.05.2015. 16:30h

Crna Gora mora raditi na unaprjeđenju biznis okruženja, u smislu pojednostavljivanja procedura i olakšavanja poslovanja za privatni sektor, kako bi bila konkurentna u odnosu na zemlje u okruženju, ocijenjeno je danas na okruglom stolu u Podgorici.

Okrugli sto na temu „Boravak i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori“ organizovale su Američka privredna komora (AmCham Montenegro) i advokatske kancelarije BDK Advokati/Attorneys at Law.

Kako je saopšteno, cilj okruglog stola bio je da predstavnici nadležnih institucija pojasne privrednom sektoru u Crnoj Gori odredbe novog Zakona o strancima, njihovu primjene u praksi, kao i uticaj na biznis okruženje.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici ministarstava unutrašnjih poslovai i rada i socijalnog staranja, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kao i više od 40 predstavnika privatnog sektora odnosno kompanija - članica AmCham Montenegro.

“Predstavnici javne uprave su odgovorom na pitanja privrednika pojasnili značenja zakonskih rješenja, čime su otklonjene određene dileme u tumačenju zakona, poput situacije kada je izbor direktora dijela stranog društva u pitanju”, kaže se u saopštenju AmCham Montenegro.

Istovremeno je, kako se navodi, konstatovano da se u narednom periodu očekuju dodatna pojašnjenja u situacijama koje su i dalje komplikovane ili nisu zakonom jasno definisane, a koje otežavaju proceduru zapošljavanja i dovode do usporavanja procesa rada preduzeća.

Iz AmCham Montenegro su kazali da podržavaju namjeru zakonodavca da da prednost domaćoj radnoj snazi, ukoliko posjeduje potrebne kvalifikacije za određeno radno mjesto, ali da žele da, kroz organizaciju otvorenog razgovora, ukažu na probleme koje primjena novog Zakona donosi u praksi, kada domaća radna snaga ne može odgovoriti na potrebe poslodavca.

“Crna Gora mora raditi na unaprjeđenju biznis okruženja, u smislu pojednostavljivanja procedura i olakšavanja poslovanja za privatni sektor, kako bi bila konkurentna u odnosu na zemlje u okruženju. To možemo postići jedino ukoliko smo efikasni i sposobni da u najkraćem roku odgovorimo na zahtjeve privatnog sektora, koji su nosioci ekonomskog razvoja", kazao je predsjednik AmCham Montenegro, Predrag Lešić.

Bonus video: