Žugić i Schoen: Za jačanje ekonomije je potrebno pojačati kreditnu aktivnost

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Hypo banke, Schoen je upoznao ministra o rezultatima rada banke u 2014. godini, kao i poslovnim planovima za 2015. godinu
53 pregleda 3 komentar(a)
Christoph Schoen, Radoje Žugić, Hypo banka, Foto: Hypo Alpe Adria
Christoph Schoen, Radoje Žugić, Hypo banka, Foto: Hypo Alpe Adria
Ažurirano: 12.05.2015. 12:12h

Za jačanje zdravih sektora ekonomije potrebno je dati dodatni zamah finansijskom i ralnom sektoru, kroz povećanje bankarske aktivnosti i smanjenje nivoa loših kredita, zaključili su ministar finansija Radoje Žugić i glavni izvršni direktor podgoričke Hypo Alpe-Adria banke -Banke Christoph Schoen.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Hypo banke, Schoen je upoznao ministra o rezultatima rada banke u 2014. godini, kao i poslovnim planovima za 2015. godinu.

"Schoen je izrazio zadovoljstvo razvojem banke nakon restrukturiranja, obzirom da je poslovanje nastavljeno sa jasnim ciljem: povećanjem broja klijenata i novog biznisa, posebno u poslovanju sa stanovništvom", navodi se u saopštenju.

Što se tiče privatizacije Hypo banke, Schoen je, kako se dodaje, Žugića informisao da se zatvaranje te transakcije očekuje, kako je i planirano, u junu, i da budući vlasnici, američki fond Advent International i Evroska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), žele da prošire poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, "uz održavanje uspješnog poslovanja u sektoru privrede i javnih finansija".

"Njihova jasna vizija je stvaranje održivo jake i rastuće bankarske grupacije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu njihovu snažnu istoriju ulaganja kapitala u oblasti finansijskih usluga, kao i regionalno - u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Stoga možemo očekivati pozitivne trendove", kazao je Schoen.

Žugić je, kako se navodi u saopštenju, pohvalio trend rasta novih plasmana po nižim kamatnim stopama, čime realni sektor, kako je ocijenio, ima bolji pristup jeftinijem novcu.

Bonus video: