Počela gradnja autoputa, Brajović očekuje poštovanje rokova (video)

“Veoma smo zadovoljni kvalitetom i činjenicom da su u tom poslu svi rokovi ispoštovani i nadamo se da će takva praksa biti nastavljena i prilikom izgradnje autoputa”, kazao je Brajović
60 pregleda 44 komentar(a)
Moračica, Foto: Screenshot (YouTube)
Moračica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.05.2015. 17:25h

Zvanično je počela izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kaže da to znači početak izgadnje prvih kilometara, iako su na terenu u toku tek pripremni radovi, kao i prije mjesec.

11. maj 2015. godine, Crna Gora će upisati kao dan kada je počela gradnja autoputa Bar-Boljare, ponosno je u vili Gorica saopštio Brajović.

Nepobitno je da od danas teče četvorogodisnji rok u kome bi kineska kompanija CRBC, trebalo da izgradi trasu od Podgorice do Mateševa.

U slučaju da posao ne bude završen na vrijeme, Kinezi će platiti penale.

Posao vijeka – gradnja autoputa još nije počela. Ipak, mašine bruje. U blizini mjesta gdje će da se gradi najzahtjevniji dio prve dionice autoputa - most Moračica, u toku je gradnja kampa za radnike.

Kada će početi glavni radovi – odnosno izgradnja prvog metra autoputa na dionici Smokovac-Mateševo, Brajović nije precizirao.

"Sve ovo što i sada gledate to je sastavni dio pripremnih radova. Neko da bi izvodio radove mora da pripremi gradilište i prateće službe za to", rekao je Brajović

Ono što je Vlada najavila kao dan početka gradnje najvećeg projekta u istoriji zemlje, zapravo je početak četvorogodišnjeg roka za prvu dionicu autoputa. Brajović je uvjeren da će kineska firma CRBC na vrijeme završiti posao, ali u slučaju da to ne uradi – moraće da plati penale.

"Renome kompanija nas uvjerava da će izvesti u roku. Svako kašnjenje podrazumijeva mogućnost naplate penala, to je precizirano ugovorom"

Maraš Prenkočević na pripremne radove gleda iz svog dvorišta. Zadovoljan je, kaže, što se u njegovoj blizini gradi nešto veliko. Nema sumnje da će posao biti uspješan.

"Pretpostavljam da Vlada Crne Gore nije napravila ugovor sa nekim ko je neozbiljan, ja mnogm vjerujem u to. Čak nama jedan Kinez zbori da će most Moračica biti gotov za tri godine", rekao je Prenkočević

Prava dionica autoputa ujedno je i najteža. Biće duga 41 kilometar, a imaće 45 mostova i 32 tunela.

Bonus video: