Crna Gora dužna 2,44 milijarde eura, depozit "skočio" na 500 miliona

U ovom izvještaju je navedeno da je ukupan spoljni dug 2,05 milijardi dok je na kraju prošle godine bio 1,56 milijardi. Ukoliko bi se izuzelo onih 400 miliona koji se nalaze i u depozitima, inostrani dug je realno porastao za oko 100 miliona plus neproknjiženi prvi avans za autoput
97 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 20:36h

Ukupan državni dug na kraju marta iznosi 2,44 milijarde eura ili 69 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali, kako je navedeno na sajtu Ministarstva finansija, država istovremeno ima 505 miliona euro depozita pa je neto državni dug 1,93 milijarde ili 54,6 odsto BDP-a.

Ukupan državni dug na kraju prošle godine iznosio je 1,94 milijarde a sada je povećan za 500 miliona. Tada je ukupan državni depozit iznosio 49 miliona a sada je iznenada porastao za deset puta.

U izvještaju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija nema obrazloženja za ovakav rast depozita. Međutim, jasno je da je riječ o novcu koji je u to vrijeme dobijen od zaduženja preko euro obveznica a koji na taj dan još nije bio potreošen za isplatu prispjelih obaveza.

Crna Gora je tada zadužila 500 miliona eura od čega je 400 miliona bilo predviđeno za vraćanje ranijih dugova a 100 za pokriće ovogodišnjeg budžeta. Tako da se cifra od oko 400 miliona pojavljuje i kao dug koji još nije plaćen i kao depozit.

U dijelu izvještaja gdje se nabrajaju oni kojima je država dužna kod kineske Eksim banke, dug je nula, što znači da podizanje prvod dijela kredita za plaćanje avansa za autoput još nije proknjižen. Prvi avans iznosi 88 miliona eura i on je podignut nakon 31. marta.

To znači da bi ovaj iznos državnog duga trebalo smanjiti za 400 miliona a zatim povećati za 88 miliona i za dug opština od oko 130 miliona pa bi javni dug iznosio oko 2,25 milijardi ili oko 65 odsto BDP-a.

Države sa javnim dugom preko 60 odsto BDP-a se smatraju visoko zaduženim.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada je u slučaju prelaska ove granice obavezna da uradi sanacioni plan sa mjerama za njegovo smanjenje koje bi predviđale novu javnu štednju, a možda i povećanje ili uvođenje novih dažbina.

U ovom izvještaju je navedeno da je ukupan spoljni dug 2,05 milijardi dok je na kraju prošle godine bio 1,56 milijardi. Ukoliko bi se izuzelo onih 400 miliona koji se nalaze i u depozitima, inostrani dug je realno porastao za oko 100 miliona plus neproknjiženi prvi avans za autoput.

Unutrašnji dug je za ova tri mjeseca porastao sa 381 na 396 miliona eura.

Bonus video: