Ministarstvo finansija: Za Buljaricu poseban zakon

"Projekat Buljarice je potpuno nezavisan i nezavisna priča u odnosu na Zakon o eksproprijaciji. Buljarica je valorizacija lokaliteta koja teče svojim tokom. Vlada Crne Gore je donijela odluku o valorizaciji ovog lokaliteta. Valorizacija lokaliteta podrazumijeva valorizaciju državne zemlje"
53 pregleda 5 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva “Vijesti”
Buljarica, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 09.05.2015. 18:24h

"Ukoliko dođe do realizacije projekta Buljarica, zasluživaće donošenje posebnog zakona i potpuno nezavisno od Zakona o eksproprijaciji koji se donosi iz sasvim drugih razloga“, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mina Jovović na preksinoćnoj tribini, koju je SNP orgnizovao u Petrovcu.

Iako su mještani, koji su se okupili na tribini bili uvjereni da su pripremljene izmjene i dopune Zakna o eksproprijaciji, upravo urađene kako bi se mogao sprovesti pojekat izgradnje naselja u djevičanskoj uvali, Jovović je ostala pri stavu da „lokalitet Buljarica projekat koji podrazumijeva valorizaciju miliona i miliona kvadrata i sigurno se neće valorizacija Buljarice vršiti na mala vrata i na netransparentan način".

"Projekat Buljarice je potpuno nezavisan i nezavisna priča u odnosu na Zakon o eksproprijaciji. Buljarica je valorizacija lokaliteta koja teče svojim tokom. Vlada Crne Gore je donijela odluku o valorizaciji ovog lokaliteta. Valorizacija lokaliteta podrazumijeva valorizaciju državne zemlje. Priča da je valorizacija Buljarice diskrimancija jednog dijela Crne Gore u odnosu na drugi dio, definitvno ne stoji. Izmjene Zakona o eksproprijaciji se tiču samo efikasnosti postupka eksproprijacije“, pojasnila je Jovović.

Predstavnik NVO Udruženja vlasnika zemlje u Buljrici Vido Zenović kazao je da i pored toga što su uputili dopis ministru finansija i šefu parlamenta Radoju Žugiću i Ranku Krivokpiću, niko ih nije primio.

Milić: Ključno je šta je javni interes i ko ga utvrđuje

Lider SNP-a Srđan Milić naveo je da ono što je bitno je način utvrđivanja javnog interesa.

"Ključno je šta je javni interes, ko ga utvrđuje i sa kojom se većinom utvrđuje. Jasno je da država mora da ima svoje razvojne projekte, ali ti razvojni projekti ne mogu biti na uštrb one ustavne odrednice da je imovina zagarantovana svakom pojedincu. Ako ostavite nedorečen način utvrđivanja pravične nadoknade, onda je pravična nadoknada niža od onoga što su interesi vlasnika imovine, onda zavisi od one stare „kadija te tuži, kadija ti sudi“, kazao je Milić.

Bonus video: