Stigla ponuda Neksana, radnici vjeruju da ta kompanija može da "podigne" Boksite

“Davidović je na našu molbu da nam pomogne i bez mnogo razmišljanja predao ponudu zahtijevajući da nadležni o njoj raspravljaju odmah nakon otvaranja"
58 pregleda 3 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.05.2015. 13:51h

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata nikšićkih Boksita Borisava Bojanovića kompanija Neksan im je dostavila ponudu u zatvorenoj koverti koja će biti otvorena u trenutku kada ista bude predstavljena predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca.

Sindikati će uputiti zahtjev Privrednom sudu, Ministarstvu ekonomije i Odboru povjerilaca da što hitnije organizuju sastanak kako bi se dogovorili oko otvaranja Neksanove ponude. U ponedjeljak u 11 sati zakazan je zbor na kome će predstavnici sindikata upoznati radnike sa razgovorom koji su imali sa predstavnicima Neksana.

“Davidović je na našu molbu da nam pomogne i bez mnogo razmišljanja predao ponudu zahtijevajući da nadležni o njoj raspravljaju odmah nakon otvaranja. Neksan je tokom ovih devet mjeseci svima dao do znanja da je firma koja može da podigne Boksite”, kazao je Bojanović uvjeren da Neksanova ponuda ne može biti odbijena, osim ako država nema nekoga ko će radnicima ponuditi više od nikšićke kompanije.

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo radnika, koji nakon završetka saradnje sa Neksanom primaju 193 eura, je veliko.

“Rok do kada su nam nadležni obezbijedili primanja od 193 eura ističe 21. maja, nakon čega se ništa ne zna o daljoj sudbini Boksita”, kazao je Bojanović.

Rudnicima boksita je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji do 20. aprila upravljao Neksan. Toga dana je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrti tender za prodaju imovine Boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura. Tender je propao jer niko nije dostavio ponudu.

U Rudnicima boksita je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura, u novembru 2013. godine uveden stečaj, da bi u februaru 2014. bio proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: