Hipotekarna banka predstavila stambene kredite

“Postupak za dobijanje kredita je vrlo jednostavan. Potrebno je obezbijediti samo list nepokretnosti koja je predmet hipoteke, ostalo se sve završava u banci”, kazao je Špadije
434 pregleda 5 komentar(a)
Hipotekarna banka
Hipotekarna banka
Ažurirano: 08.05.2015. 11:04h

Hipotekarna banka ponudila je klijentima kredit namijenjen za podsticanje oporavka stambenog tržišta u Crnoj Gori, odnosno podršku dugoročnom kreditiranju građana za kupovinu i rekonstrukciju stambenih objekata.

Direktor sektora za poslovanje sa fizičkim licima u Hipotekarnoj banci, Nikola Špadijer, rekao je da je banka prošle godine postala prvi posrednik Programa trgovinskih olakšica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori.

Potpisivanjem tri finansijska sporazuma sa svojim dugogodišnjim partnerom Hipotekarnom bankom, ukupne vrijednosti osam miliona eura, EBRD je lansirala svoj regionalni Program trgovinskih olakšica (TFP) u Crnoj Gori kako bi podržala razvoj i diverzifikaciju privatnog sektora.

On je objasnio da je jedan od kredita EBRD-a namijenjen za podsticanje oporavka stambenog tržišta u Crnoj Gori, u iznosu od 2,5 miliona eura.

“Potencijalni korisnici ovog kredita mogu ga iskoristiti za kupovinu stambene nepokretnosti, izgradnju stambene nepokretnosti pod uslovom da se ona realizuje na zemljištu koje se nalazi u zoni Detaljnog urbanističkog plana (DUP) i za koje postoji pravosnažna građevinska dozvola ili za refinansiranje stambenog kredita u drugoj banci”, rekao je Špadijer agenciji Mina-business.

Na pitanje ko može biti korisnik kredita i koju dokumentaciju je potrebno da priloži, Špadijer je odgovorio da korisnici kredita mogu biti svi zaposleni na neodređeno vrijeme koji primaju lični dohodak preko Hipotekarne banke.

“Postupak za dobijanje kredita je vrlo jednostavan. Potrebno je obezbijediti samo list nepokretnosti koja je predmet hipoteke, ostalo se sve završava u banci”, kazao je Špadijer.

On je naveo da se krediti za tu namjenu odobravaju sa rokom otplate do 180 mjeseci, a kamatna stopa je fiksna i iznosi 7,49 odsto na godišnjem nivou.

“Maksimalna izlazna starost korisnika kredita je 65 godina, uzimajući u obzir starost korisnika kredita u trenutku zaključenja ugovora o kreditu i datum isteka kredita”, dodao je Špadijer.

Na pitanje da li ima nešto što proizvod Hipotekarne banke posebno izdvaja, Špadijer je odgovorio da je njihov proizvod konkurentan sa više aspekata.

“Kao prvo, Hipotekarna banka ne traži životno osiguranje korisnika kredita što značajno smanjuje trošak kredita. Takođe, za odobrenje kredita Hipotekarna banka ne traži procjenu nekretnine, dovoljan je kupoprodajni ugovor”, rekao je Špadijer.

On je precizirao da vrijednost nepokretnosti koja je predmet hipoteke mora biti veća od iznosa kredita za svega 20 odsto i to predstavlja najniže sopstveno učešće klijenta na tržištu. Naknada za obradu je, kako je dodao, takođe konkurentna i iznosi svega jedan odsto od iznosa kredita.

Na pitanje da li Hipotekarna banka sprema još neke povoljne kreditne aranžmane ili nove proizvode za crnogorske građane, Špadijer je odgovorio da banka u kontinuitetu unaprijeđuje svoju ponudu, u želji da izađe u susret svojim klijentima, kojima je u potpunosti posvećena.

“U tom smislu nedavno su tržištu ponuđeni i krediti koji su izazvali veliko interesovanje, kao što je SuperSenior kredit, koji su namijenjeni penzionerima i odobravaju se do iznosa od deset hiljada eura, bez žiranata, sa besplatnim osiguranjem”, podsjetio je Špadijer.

On je dodao da je tu i Premium kartica koja se na dnevnoj osnovi unaprijeđuje i dopunjava.

“Uskoro spremamo i još noviteta na koje su naši klijenti navikli, od nas ih i očekuju, a mi radimo sve da udovoljimo njihovih željama”, zaključio je Špadijer.

Bonus video: