Otkazi za 12 radnika Željezare: "Ovo je klasično iživljavanje"

"Naša prava, ali i životi, svakodnevno su ugroženi i opravdano strahujemo šta će se svakog narednog dana desiti", poručuju iz sindikata Željezare
94 pregleda 21 komentar(a)
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.05.2015. 16:49h

Danas je 12 radnika Čeličane, nikšićke Željezare Toščelik, dobilo otkaz.

Oni su prošlog mjeseca suspendovani jer su odbili da rade prekovremeno. Sindikat je pozvao nadležne organe da preduzmu konkretne mjere kako bi se prekinula agonija radnika "koji kod poslodavca nemaju ama baš nikakva prava".

"Poslodavac 17. aprila nije, kako je to obaveza i praksa, istakao nikakvo obavještenje da će se toga dana raditi prekovremeno. Grupa radnika koja je dobila otkaze inače je u toj sedmici imala ispunjen fond radnih sati i uz to i dodatne prekovremene. Odbili su da tog petka uveče dođu i rade jer zbog iscrpljenosti ni fizički nijesu bili sposobni da se vrate u pogone, što je rezultiralo suspenzijom", navodi se u saopštenju Sindikata Toščelik.

Disciplinska komisija je zasijedala prije desetak dana, a danas su radnicima uručena rješenja o otkazima.

"Da smo konstantno u problemu od strane poslodavca govori i podatak da je u fabrici 4. maja došlo do povređivanja radnika. Toga dana u pogonu Energana teško je povrijeđen jedan radnik, a u pogonu Kovačnice još jedan", navodi se u saopštenju Sindikata.

Iz Sindikata Toščelika ističu da više "nije u pitanju nikakav mobing, već klasično iživljavanje nad radnicima" koje oni ne mogu da spriječe.

"Naša prava, ali i životi, svakodnevno su ugroženi i opravdano strahujemo šta će se svakog narednog dana desiti. Nezadovoljstvo zaposlenih odnosom poslovodstva je veliko pa je realno za očekivati da u postojećim okolnostima počnemo sami štititi svoja prava. Da bi se takve situacije spriječile Sindikat apeluje na nadležne organe da napokon preduzmu konkretne mjere kako bi se prekinula agonija radnika bivše Željezare koji kod poslodavca, očito je, nemaju ama baš nikakva prava", poručuju iz Sindikata.

Izvršni odbor Sindikata Toščelik je i u februaru ove godine tražio pomoć nadležnih organa optužujući poslodavca za nekoretno ponašanje, neispunjena obećanja i mobing, tvrdeći da su radnici primorani da rade i po 16 sati dnevno u Čeličani na najtežim radnim mjestima, a da im se prijeti otkazom ukoliko ne ispune zahtjeve poslodavca.

"Koliko su radnici opterećeni i psihički i fizički govori podatak da se desilo više povreda i pogibija naših kolega u proteklih par godina nego za cijelu deceniju prije njihovog dolaska u Željezaru, kada je fabrika imala desetostruko više radnika nego što ima sada", naveli su tada iz Sindikata.

Ubrzo nakon njihovog saopštenja u Kovačnici je došlo do nesreće i Milun Todorović (29) je teško povrijeđen kada se odlomio čelični komad koji je pao sa prese, dužine oko metar i težak blizu pola tone. Todoroviću, koji je radnik po ugovoru, polomljene su obje noge ispod koljena.

Zbog optužbi Sindikata i sve učestalijih povreda, a na predlog Janka Vučinića, poslanika Demokratskog fronta, u martu je organizovano kontrolno saslušanje u skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Izvršni direktor željezare Tosčelik, Guray Guzeler, kazao je tada, da u kompaniji poštuju sve zakone koji se odnose na bezbjednost zaposlenih na radnim mjestima i zaštitu životne sredine.

"U 2010. godini bilo je 47 povreda, u 2011. je bilo 35, u 2012. je bilo 19, u 2013. bilo ih je 16, u prošloj godini sedam, a u ovoj pet povreda", precizirao je Guzeler.

Prema njegovim riječima kada su preuzeli Željezaru, u junu 2012.godine bilo je zaposleno 267 radnika, dok je u martu ove godine taj broj danas 334.

"U decembru i januaru smo imali oko 20 zaposlenih koji su odsutni zbog bolovanja i zbog toga je bilo prekovremnih sati u Čeličani", rekao je Guzeler.

Predstavnik Sindikata Toščelika, Pero Kadović, na kontrolnom saslušanju je saopštio da je oprema stara, kranovi ruinirani, da mladi radnici rade na teškim poslovima duže nego što je propisano, da su uslovi za rad veoma loši. Kazao je da radnici ne traže nikakve povlastice, već samo da se zakoni poštuju.

Turska kompanija Tosjali grupa, preuzela je upravljanje Željezarom 12. juna 2012. godine.

Bonus video: