MANS: Hitno obustaviti privatizaciju Novog duvanskog kombinata

Predstavnici MANS-a su pozvali državnog tužioca da "izvadi iz fioke" krivičnu prijavu koju je prije dvije godine u vezi slučaja NDKP podnijela ta nevladina organizacija i utvrdi sumnje u postojanje elemenata krivične odgovornosti
91 pregleda 1 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2015. 10:22h

Privatizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP) treba hitno obustaviti, zbog sumnji u kriminalne radnje potencijalnog kupca i ranijih poteza Vlade, štetnih za radnike i manjinske akcionare, a korisnih za građevinskog tajkuna, poručili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Predstavnici MANS-a su pozvali državnog tužioca da „izvadi iz fioke“ krivičnu prijavu koju je prije dvije godine u vezi slučaja NDKP podnijela ta nevladina organizacija i utvrdi sumnje u postojanje elemenata krivične odgovornosti.

Oni smatraju da je privatizacija NDKP jedna je od brojnih koje se sprovode netransparentno, jer se u tajnosti pregovara sa kompanijom Montenegro duvan comerc, povezanom sa kontroverznom Fabrikom duvana u Mojkovcu. Iz MANS-a su naveli da je ta fabrika više godina pod istragom tužilaštva zbog sumnji u šverc cigareta.

Predstavnici te nevladine organizacije podsjetili su da je Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije u decembru objavio tender na koji su zainteresovani mogli da dostave ponudu za kupovinu akcija NDKP, vrijednih oko 7,6 miliona EUR ili dokapitalizaciju, kroz investicioni program.

Akcije NDKP-a su u vlasništvu Vlade i Glavnog grada Podgorica.

"Kvalifikacioni uslovi su bili nedopustivo niski i od ponuđača se tražilo da ima pet godina iskustva u duvanskoj industriji ili da ima godišnji prihod od deset miliona EUR u posljednjoj poslovnoj godini", saopšteno je iz MANS-a.

Mojkovačka kompanija Montenegro duvan comerc jedina je dostavila ponudu na tender i ponudila dokapitalizaciju NDKP kroz investicioni program vrijedan osam miliona EUR za gradnju fabrike i organizaciju proizvodnje. Od toga bi, kako je objašnjeno, 3,5 miliona EUR bilo uloženo u osnovna sredstva, 1,2 miliona u obrtna, a ostatak u građevinske objekte.

"Budući da je Savjet i privatizaciju NDKP proglasio tajnom, nijesu poznati uslovi pod kojima se pregovara o upravljačkom ugovoru, niti čime mojkovačka firma garantuje ispunjenje investicionog programa. Posebno pitanje je porijeklo novca koji bi bio uložen u NDKP, naročito kada se imaju u vidu sumnje da se iz Fabrike duvana u Mojkovcu ilegalno švercuju cigarete", kazali su predstavnici MANS-a.

Oni su saopštili da je, prema zvaničnim podacima, osnivač Montenegro duvan comerca izvršni direktor kompanije Montenegro tabaco company, Željko Bulatović. Montenegro tobaco company gazduje mojkovačkom Fabrikom duvana.

Iz MANS-a su podsjetili da je crnogorsko državno tužilaštvo ranije provjeravalo da li se u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta namijenjenih za šverc, ali nikada nije zvanično saopšteno da li je i kako istraga okončana.

"Ne samo da je kontroverzan potencijalni kupac NDKP, već je veoma problematična i odluka Vlade da uđe u privatizaciju kompanije, koju je osnovala krajem 2011. godine, kada je kroz nenovčani udio uložila dio potraživanja koje je imala prema nekadašnjem Duvanskom kombinatu (DKP), pri čemu je oštetila manjinske akcionare ostavljajući ih bez ičega", rekli su predstavnici MANS-a.

Oni su naveli da je u DKP prvobitno uveden stečaj, dok je ekskluzivna lokacija na kojoj se nalazio, bukvalno poklonjena građevinskom tajkunu i vlasniku kompanije Zetagradnja, Blagoti Radoviću.

Stečaj je uveden u maju 2010. godine, a stečajni upravnik, Veselin Raičević, je nepunih mjesec nakon toga Zetagradnji prodao 43 hiljade kvadrata građevinskog zemljišta za 13,2 miliona EUR. Na tom zemljištu se, kako su podsjetili iz MANS-a, nalaze objekti ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara.

Zetagradnja je, prema ranijim pisanjima MANS-a, tražila da se ugovorom Vlada i Glavni grad obavežu da će donijeti planski dokument u skladu sa zahtjevima te firme za buduću gradnju, dok je kupoprodajna cijena trebalo da bude izmirena u tri rate. Planirano je da prva rata iznosi pet miliona EUR, druga 1,4 miliona, dok bi ostatak bio izmiren prilikom predaje nekretnine u aprilu 2012. godine.

"Kako tada nekretnina nije predata, u maju 2012. godine je potpisan aneks ugovora prema kojem je DKP za svaki mjesec kašnjenja dužan da Zetagradnji plaća penale od 98 hiljada EUR, što će sve biti odbijeno od treće rate. Lokacija ni do danas nije predata", navodi se u saopštenju MANS-a.

Predstavnici te nevladine organizacije su kazali da je Vlada prilikom osnivanja NDKP iz vlasništva potpuno nezakonito isključila manjinske akcionare DKP, dok je u isto vrijeme Glavni grad donio planski dokument kojim je Zetagradnji omogućena gradnja oko 146 hiljada kvadratnih metara stambeno poslovnih objekata.

"To znači da je tržišna vrijednost kompleksa maltene 100 miliona EUR. Manjinski akcionari naknadno su podnijeli tužbu kojom traže poništenje odluke o prodaji imovine DKP“, rekli su predstavnici MANS-a.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da rasprodaja imovine DKP i oštećenje manjinskih akcionara predstavlja jedan od prvoklasnih primjera zloupotreba i korupcije u oblasti privatizacije.

"Proglašavanjem tajnosti najnovije privatizacije novoosnovanog NDKP, Vlada očigledno pokušava da uz što manje prisustvo javnosti završi posao koji je počela prije nekoliko godina", saopštili su predstavnici MANS-a.

Bonus video: