Akcionari Jugopetrola dijele šest miliona eura

Grčki Helenik petroleum ima 54 odsto akcija Jugopetrola i njemu pripada oko 3,2 miliona eura od dividende
109 pregleda 0 komentar(a)
jugopetrol_1, Foto: Vesko Belojević
jugopetrol_1, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.05.2015. 19:54h

Odbor direktora naftne kompanije Jugopetrol, kojim većinski gazduje grčka grupacija Helenik, predložio je da se akcionarima ove kompanije kroz dvije dividende, tokom ove godine, iz neraspoređene dobiti isplati ukupno šest miliona eura.

Svim akcionarima ove godine u bruto iznosu trebalo bi iz Jugopetrola da bude isplaćeno po akciji 1,29 eura, odnosno više od 1,17 eura u neto iznosu.

Helenik petroleum ima 54 odsto akcija i njemu pripada oko 3,2 miliona eura od dividende. Nakon njega najviše akcija ima agencija za nekretnine MIG, bivši investicioni fond, sa 9,2 odsto. Otvoreni investicioni fond Trend ima 5,9, odsto, a otvoreni dio Eurofonda ima 4,3 odsto, ali su one založene za kredit kod inostrane banke. Peti najveći akcionar je američki državljanin Lars Ernest Bader sa 2,9 odsto.

Jugopetrol je prošlu godinu završio sa neto profitom od 4,66 miliona eura. Od toga je 300.000, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, usmjereno za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih, dok je preostalih 4,36 miliona proknjiženo kao neraspoređena dobit, koja je dodata ostvarenom profitu iz prethodnih godina.

Prema materijalu dostupnom akcionarima Jugopetrola za predstojeću redovnu skupštinu akcionara, u koji su “Vijesti” imale uvid, predloženo je da se donese odluka o raspodjeli 4.002.415 eura u bruto iznosu, odnosno 0,86 eura po akciji (u bruto iznosu) i to u julu ove godine.

Druga dividenda u ukupnom iznosu od 2.001.207 eura, odnosno 0,43 eura po akciji, prema predlogu borda, trebalo bi da bude isplaćena nakon vanredne skupštine akcionara koja će biti održana u posljednjem kvartalu ove godine.

Bord direktora kompanibi ovu drugu skupštinu akcionara trebalo da sazove najkasnije do kraja septembra 2015. godine. Sjedište Jugopetrola od kraja prošle godine je u Podgorici umjesto Kotoru.

Bonus video: