Lukšić: Povezivanje država regiona ključ ekonomskog rasta

On je naglasio da države Zapadnog Balkana, da bi privukle strane investitore, moraju eliminisati poslovne barijere, ukinuti suvišne propise i obezbijediti da važeći propisi budu jasni i jednostavni za primjenu
71 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2015. 17:11h

Tješnja ekonomska saradnja i čvršće povezivanje država regiona najbolji je put za ubrzanje ekonomskog rasta, kazao je potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić.

On je danas učestvovao u Briselu na Konferenciji na visokom nivou o proširenju, koja je organizovana u okviru Dana regionalne saradnje.

Na konferenciji, koja je okupila visoke zvaničnike Evropske komisije, poslanike Evropskog parlamenta, šefove diplomatija država Zapadnog Balkana, kao i zvaničnike Austrije i Njemačke, diskutovano je o procesu proširenja i regionalnoj saradnji kao pokretačima ekonomskog rasta i infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona.

„Tješnja ekonomska saradnja i čvršće povezivanje zemalja regiona najbolji je put za ubrzanje ekonomskog rasta“, rekao je Lukšić.

On je naglasio da države Zapadnog Balkana, da bi privukle strane investitore, moraju eliminisati poslovne barijere, ukinuti suvišne propise i obezbijediti da važeći propisi budu jasni i jednostavni za primjenu.

Iz Vlade je saopšteno da je Lukšić izrazio zadovoljstvo dogovorom koji su premijeri i šefovi diplomatija država regiona postigli u pogledu utvrđivanja mreže ključnih infrastrukturnih projekata, koji će se realizovati uz podršku Evropske unije.

„Ova infrastrukturna mreža će povezati glavne gradove, ekonomske centre i glavne luke regiona, a samim tim i povezati region sa Evropskom unijom“, rekao je on.

Lukšić je izrazio očekivanje da će konkretni infrastrukturni projekti biti predstavljeni na konferenciji u Beču u avgustu ove godine.

On je naveo da bogato kulturno nasljeđe država Zapadnog Balkana predstavlja značajan resurs za ekonomski rast i međunarodnu afirmaciju evropskih vrijednosti država regiona.

U tom smislu, izrazio je zahvalnost na podršci koju je crnogorska inicijativa „Kultura za integracije i razvoj“ dobila na sastanku nacionalnih koorinatora za Ipu i Savjeta za regionalnu saradnju prošle sedmice u Draču.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, ukazao je na značaj regionalne saradnje i infrastrukturnog povezivanja za dalji ekonomski rast i napredak regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o napretku pojedinačnih zemalja regiona, on je naglasio da Crna Gora nastavlja da predvodi proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i izrazio očekivanje da će ona odigrati značajnu ulogu u afirmisanja agende regionalnog povezivanja.

„Povezivanje je ključni faktor ekonomskog rasta, kreiranja radnih mjesta i privlačenja novih investicija”, objasnio je Hahn.

Ministar vanjskih poslova Albanije, Ditmir Bušati, čija država predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, naveo je da očekuje da Evropska unija posveti više pažnje prostoru Zapadnog Balkana.

On je ocijenio da je jasna evropska perspektiva glavni pokretač reformi, ekonomskog rasta i saradnje u regionu.

Dan regionalne saradnje organizovali su Savjet za regionalnu saradnju, Evropski fond za Balkan i predstavništvo pri Evropskoj uniji njemačke savezne države Baden-Virtemberg.

Bonus video: