UPOZORENJE MBA

ZZZCG i MUP ne primjenjuju isti Zakon o strancima

Veliki broj izvršnih direktora pokušava da nađe rješenje i svoj status stranca u Crnoj Gori legalno prijavi ili najčešće, produži radnu dozvolu
116 pregleda 3 komentar(a)
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.05.2015. 14:38h

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ne primjenjuju isti Zakon o strancima zbog čega izvršni direktori stranih preduzeća u Crnoj Gori, ne mogu da produže radne dozvole, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz MBA su kazali da MUP traži od stranih državljana, koji obavljaju funkciju izvršnog direktora u stranoj firmi i koje žele da produže radnu dozvolu, da dostave potvrdu ZZZ.

„ZZZ, umjesto potvrde, daje obavještenje u kojem se navodi da se dozvola za privremeni boravak i rad tih stranih državljana izdaje bez prethodno pribavljene potvrde Zavoda“, naveli su predstavnici MBA.

Oni su dodali da MUP ne prihvata to objašnjenje i insistira da izvršni direktor, koji je stranac, donese potvrdu ZZZ.

„Stranac, međutim, ne može da obezbijedi tu potvrdu, jer je ZZZ ne izdaje“, saopštili su predstavnici MBA.

Oni su naveli da, u međuvremenu, veliki broj izvršnih direktora pokušava da nađe rješenje i svoj status stranca u Crnoj Gori legalno prijavi ili najčešće, produži radnu dozvolu.

„Nameće se pitanje da li ZZZ i MUP čitaju, tumače i sprovode isti Zakon o strancima“, rekli su iz MBA.

Stanje u praksi, kako su dodali, nije se promijenilo, bez obzira što je MBA pokrenula inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o strancima, zbog nemogućnosti izvršnih direktora preduzeća koji su stranci, da dobiju, odnosno produže radne dozvole.