Gorivo blizu rekorda: Pogledajte cijene kod nas i u regionu

Prije dvije sedmice sve vrste goriva poskupjele su za sedam centi jer je Vlada uvela toliku naknadu za finansiranje autoputa i reprezentativnog sporta
125 pregleda 81 komentar(a)
Cijene goriva
Cijene goriva
Ažurirano: 05.05.2015. 09:55h

Ukoliko se cijene goriva povećaju još i za jedan cent, prevoz mora poskupjeti, kazali su prevoznici juče “Vijestima” nakon što je saopšteno da su cijene benzina povećane za pet centi, a dizela za četiri.

Oni su istakli da se cijene goriva nakon današnjeg poskupljenja nalaze na maksimumu kojeg mogu tolerisati a da budu u zoni pokrića troškova.

Benzin 95 i 98 sada koštaju 1,32, odnosno 1,36 eura, dok je litar dizela 1,19 eura. Prije dvije sedmice sve vrste goriva poskupjele su za sedam centi jer je Vlada uvela toliku naknadu za finansiranje autoputa i reprezentativnog sporta, o čemu Ustavni sud tek treba da odlučuje.

Vlasnik i direktor Montenegro prevoza “Pejović” i Eskluziv taksija Danilo Pejović kazao je da nakon jučerašnjeg poskupljenja neće povećavati cijene prevoza ali da će to morati da uradi nakon bilo kojeg narednog rasta cijena naftnih derivata.

Predsjednik kompanije BLT Božo Bulatović kazao je da ne mogu opstati sa ovim cijenama i da će narednih dana odlučiti da li će povećati iznos karata.

Vlasnik De luks taksija Novica Kovačević kazao je da ne zna da li će povećati cijene jer treba detaljnije sagledati sve troškove.

“Vjerujem da ćemo morati reagovati ako cijene naftnih derivata još porastu”, kazao je Kovačević.

Naveo je i da je za njih bitno da li će rast cijena goriva uticati na povećanje cijena rezervnih dijelova i drugih troškova koje imaju.

U odnosu na zemlje regiona gorivo je značajno skuplje nego u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a dijelimično u Srbiji i Albaniji. U susjednoj BiH vrste benzina jeftinije su čak za 24 i 25 centi, a dizel za 12 centi.

Sve vrste goriva jedino su skuplje u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata za 50 odsto veća od crnogorske (470 - 735), i u Sloveniji gdje je plata više nego duplo veća (470 - 1.005)

Prevoznici koji nisu željeli da im se ime pomene naveli su da će sa ovim cijenama biti na nuli ili u blagom plusu ako nemaju velike kredite koje moraju vraćati.

“Svi bi mi rado povećali cijene prevoza da u ovoj djelatnosti ne postoji izrazito velika konkurencija. Svako povećanje cijena usluga u odnosu na konkurente bi značilo gubitak mušterija i kraj posla. Ovako ćemo trpiti dokle možemo, ali ne možemo dugo”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Sadašnje cijene goriva nalaze se blizu prošlogodišnjeg rekorda kada je super 95 koštao 1,37 eura, super 98, 1,4, a dizel 1,27 eura. Benzin je sada jeftiniji za pet i četiri centa u odnosu na te iznose, a dizel za osam centi.

Bonus video: