Preuzmite ovih 50 eura i zaradite trgujući naftom na svjetskoj berzi!

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970
3 komentar(a)
Nafta, Foto: FXlider
Nafta, Foto: FXlider
Ažurirano: 05.05.2015. 08:00h

Od sredine 2014. godine, do danas cijena sirove nafte pala je sa preko 100 dolara po barelu na 55 dolara i pitanje koje se logično postavlja je da li su ovi nivoi cijene dno trenutnog ciklusa. U jakom silaznom trendu od juna prošle do januara ove godine cijena je pala oko 59%.

FXLider svim čitaocima Vijesti daje 50 eura za uspješan početak trgovanja naftom na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cijena.

Preuzmite 50 eura za trgovanje OVDJE.

Međutim, od tada karakter tržišta se promijenio. Od kraja januara, cijena nafte počela je uz povremene oscilacije da se uravnotežava. Odsustvo većeg ugrožavanja bliskoistočnih zaliha uz dobru pokrivenost globalne tražnje ponudom, u narednih nekoliko godina prilično ograničava mogućnost budućeg intenzivnog rasta cijene. Sada je već sasvim jasna namjera Saudijske Arabije da održi tržišno učešće i da će smanjivanje proizvodnje ostaviti onim proizvođačima čiji su troškovi proizvodnje viši. Strategija održavanja tržišnog udjela Saudijske Arabije ispostavilo se da nije vezana samo za naftno tržište već i za globalno energetsko tržište. Držeći cijenu nafte relativno niskom, usporava i tranziciju na obnovljive energetske izvore čiji su troškovi znatno viši, a što Saudijskoj Arabiji ostavlja više vremena da diverzifikuje svoju ekonomiju.

Uprkos činjenici da su Sjedinjene Američke Države nastavile da proizvode mnogo više nafte nego što mogu da potroše, cijena sirove nafte se oporavila u odnosu na cijenu od prije mjesec dana. Međutim opseg u kome se trenutno kreće nije probijen, jer je tržištu jasno da će nagli pad broja američkih naftnih bušotina u proteklih nekoliko mjeseci dovesti i do smanjenja proizvodnje. Smanjenje proizvodnje će se poklopiti sa sezonskim povećanjem tražnje što će vjerovatno dovesti i do smanjenja trenutno rekordno visokih zaliha u SAD-u.

"Posmatrano na srednji rok, odnos globalne ponude i tražnje ostao je stabilan uz ekonomske izvještaje koji su naklonjeniji padu cijene, međutim upravo zbog situacije na američkom tržištu bilo bi previše rizično sada očekivati pad cijene, bar dok se ona ne koriguje do 60 dolara po barelu", navode u FXLider-u.

Preuzmite 50 eura za trgovanje OVDJE.

Tržište je već doživjelo najniže nivoe cijene kako Brent-a tako i WTI nafte ali još uvijek postoji nekoliko faktora koji pozivaju na oprez. Izvještaji, kada je u pitanju američko tržište nafte, ne podržavaju rast cijene, zalihe benzina porasle su 26% u posljednjih godinu dana i trenutno se kreću oko 82 miliona barela što je rekordno visoka vrijednost, a Cushing (skladište goriva u Oklahomi) koristi 80% svojih kapaciteta. Cushing je takođe i centar ugovaranja cijene Njujorške merkantilne berze ( NYME) za WTI naftu.

"Pred nama je takođe i sastanak OPEC-a zakazan za 5. jun na kome će se raspravljati o eventualnom smanjenju proizvodnih kvota. Ukoliko proizvodnja bude zadržana na dosadašnjem nivou teško je da se može očekivati značajniji rast cijene u budućem periodu", kažu u FXLider-u.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored doljenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu, ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbijeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtjevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: