TARIFNI PAKET SE BIRA JEDNOM GODIŠNJE

Plavi model za one koji se griju na drva, a crveni za samce

U martu treće poskupljenje struje za tri mjeseca. EPCG predstavila tabelu iznosa osnovne potrošnje po tarifnim grupama za istu količinu utrošenih kilovata
21158 pregleda 21 komentar(a)
U tarifnim grupama cijene veće nego što su sada za istu potrošnju: EPCG, Foto: Ivan Petrušić
U tarifnim grupama cijene veće nego što su sada za istu potrošnju: EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.05.2019. 14:11h

Plavi model tarifiranja električne energije uz novi cjenovnik koji je Elektroprivreda (EPCG) najavila potrošačima od 1. marta biće najpovoljniji za građane koji su griju na drva i čija je mjesečna potrošnja oko 300 kWh (kilovata po času), dosadašnji osnovni model za one koji potroše mjesečno oko 700 kWh, a crveni model za samce ili manje porodice koje mnogo ne troše i koriste električne uređaje tokom dana, objašnjeno je "Vijestima" iz EPCG.

Osnovna cijena električne energije, koja čini 45 odsto svih stavki na jednom računu za struju, poskupiće od 1. marta šest odsto, što će uvećati račune domaćinstava za oko 2,7 odsto.

To će biti treće poskupljenje od početka godine jer je Ministarstvo ekonomije nedavno odlučilo da retroaktivno od 1. januara udvostruči naknadu za podsticaje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za svaki kilovat iznad mjesečne potrošnje od 300 kWh, što se već reflektovalo na računima za struju koje građani dobijaju ovih dana na adrese. Uz to, januarski računi su prethodno za Novu godinu povećani u odnosu na decembarske oko 0,2 odsto zbog neznatnog rasta cijene mrežnih usluga.

Plavi model pogodan za one koji troše manje od 300 kilovata

EPCG je "Vijestima" dala na uvid tabelu u kojoj je predstavljena razlika u tarfinim modelima za različite nivoe potrošnje električne energije i to za kupce čija je potrošnja ispod 300 kWh, odnosno, preko 700 kWh (konkretan primjer je januarska potrošnja četvoročlane porodice u gradu koja se grije na električnu energiju).

Iz kompanije su napomenuli da je u tabeli iskazan utrošak aktivne energije, prva stavka na računu, bez ostalih dodatnih stavki i naknada za koje nijesu nadležni, a koje čini oko 55 odsto iznosa računa. Plavi model tarifiranja, odnosno konačni trošak energije u njemu biće, kako napominju iz EPCG, čak i manji od onog iz dosadašnjeg standardnog modela po prethodnoj cijeni, ako potrošač ne potroši više od 300 kWh. Viša tarifa je takozvana skupa struja, odnosno potrošnja tokom dana od 7 sati ujutro do 23 sata uveče, a niža tokom noći.

„Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, prvih 150 kWh u višoj i 150 kWh u nižoj tarifi računaće se cijena koja je dva odsto jeftinija od prethodne cijene“, objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije podsjećaju da u Crnoj Gori oko 60 odsto mjernih mjesta bilježi potrošnju ispod 300 kWh. Za kupce koji troše oko 700 kWh najpovoljni je dosadašnji osnovni tarifni model, sa jeftinom i skupom strujom.

Crveni model znači istu tafitu svakog dana

Crveni tarifni model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrošnje električne energije.

"Tarifa ovog modela je niža u odnosu na osnovni model ako je taj potrošač dominantno trošio višu tarifu električne energije u toku dana tj. ako kupac minimalno koristi nižu tarifu“, dodali su iz EPCG.

Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 euro centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora (zelene energije). U razvijenim zemljama taj paket koriste društveno odgovorni pojedinci, ali je u našim uslovima on već unaprijed na lošem glasu zbog uskog kruga privilegovanih gazda, bliskih režimu, koji su dobili koncesije za izgradnju mHE u prilično tajanstvenim postupcima.

"Interesantno je da je za dva data primjera u tabeli zeleni paket povoljniji od crvenog modela“, napominju iz EPCG.

EPCG će nastaviti da stimuliše redovne platiše sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, kao i korisnike socijalne pomoći prema ugovoru sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni paket.

Naredne sedmice će EPCG na svom sajtu postaviti kalkulator potrošnje na kojem će korisnici sami moći da upoređuju koji tarifni model im najviše odgovara. Ako potrošač do 1. marta ne odabere novi tarifni model, potrošnja će se obračunava po osnovnom modelu.

Penzioneri da se odupru poskupljenju

"Poskupljenjima i siromaštvu nema kraja, oduprite se penzioneri”, poručio je počasni predsjednik i član predsjedništva Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Marko Kampe, povodom najnovije najave poskupljenja električne energije od 1. marta, kao i najave poskupljenja cijene vode.

Kampe tvrdi da smo “bijednim životom i siromaštvom dotakli dno“.

"Da bi se oslobodili ropstva, nepravde i bezakonja, PIR poziva svoje članstvo i simpatizere da masovno učestvuju u demokratskim mirnim okupljanjima širom Crne Gore i da prestanka nema dok se ne stvore uslovi za slobodne i fer izbore. Svi 16. februara ispred Katnićevog dvorca“, zaključio je Kampe.

Novi cjenovnik će osiromašiti građane i dovesti do inflacije

I iz političkih partija juče su osudili novo poskupljenje struje, a tvrde i da građani plaćaju najskuplju struju u regionu.

Portparol SDP-a Mirko Stanić ocijenio je da povećanje cijena struje, koja je ugrađena u skoro sve proizvode i usluge u Crnoj Gori, stvoriće inflatorni udar i značajno osiromašiti građane.

On je kazao da će Vlada i EPCG kroz dvije aktivnosti dovesti do povećanja cijene struje od najmanje 5,4 odsto do 8,8 odsto u prva dva mjeseca ove godine.

„To je najveće povećanje u prethodnih nekoliko godina, što će dovesti do inflatornog udara koji će značajno osiromašiti naše sugrađane“, poručio je Stanić.

Iz SNP-a su saopštili da “nadležni iz EPCG izgleda nijesu svjesni koliko građanima ostaje novca da plate račun za struju, uzimajući u obzir osnovne komunalije, hranu i iznos prosječnih plata i penzija”.

“Ne bi li utješili građane, nadležni u EPCG su se potrudili da im ponude, po njihovom mišljenju, povoljne tarifne pakete, tako da iz njihovog saopštenja proizilazi da bi, zapravo, trebalo da se radujemo najavljenom poskupljenju“, naveli su iz SNP-a.

Član Predsjedništva DNP-a Nikola Jovanović ocijenio je da građani plaćaju najskuplju struju u regionu, pokrivaju sve gubitke na mreži i potrošnju nelegalnih potrošača, a subvencionišu i privilegovane pojedince u energetskom sektoru. Iz Liberalne partije su saopštili da građani ne mogu da izdrže ove namete i da RAE treba da preispita cijene.

Branka Bošnjak iz DF-a je kazala da je najnovije poskupljenje upakovano u raznobojne pakete i da nedostaje samo crni, kao i da se preko novih taksi bogate sin, kumovi i prijatelji Mila Đukanovića. Zbog toga je pozvala građane da sjutra izađu na zakazani protest.

Socijalni savjet da razmatra opravdanost povećanja cijena

Unija slobodnih sindikata zabrinuta je zbog najavljenog poskupljenja cijene električne energije i najavili su da će na današnjoj sjednici predsjedništva Socijalnog savjeta podnijeti zahtjev da se razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene energije i to u prisustvu predstavnika EPCG, Regulatorne agencije za energetiku (RAE) i Ministarstva ekonomije.

“Posebno ćemo insistirati da dobijemo pojašnjena o tome da li postoji studija, odnosno analiza opravdanosti povećanja električne energije, kao i to kako je moguće potencirati ‘tržišne cijene’ u netržišnim uslovima gdje nema konkurencije, Kako je moguće povećanje cijene električne energije karakterisati ‘brigom o budžetu potrošača’ i to u situaciji kada opada standard i platežna moć građana”, naveli su iz Unije.

Oni su podsjetili da je i početak 2018. godine obilježen povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, poskupljenje električne energije za 2,7 odsto i stagniranje ili zamrzavanje zarada.

Preporučujemo za Vas