Ministarstvo poljoprivrede: Markovića demantuju podaci iz registara

55 pregleda 1 komentar(a)
krave, poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
krave, poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.05.2015. 18:18h

Ministarstvo poljoprivrede ragovalo je na drugo obraćanje javnosti URA koordinatora za oblast poljoprivrede Milana Markovića, i demantuju tri nova zapažanja.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Prvo, drago nam je da je gospodin Marković jasno kazao da u svom prvom obraćanju javnosti nije pomenuo nijedno ime i da nije “zgranut da tako važan sektor u Vladi vodi ministar Ivanović” kako su to objavile DN “Vijesti”. Jasno je da je ova dnevna novina još jednom obmanula javnost na način što su gospodinu Markoviću “stavili u usta” nešto što nije ni kazao. To nas ne čudi, jer DN “Vijesti” u kontinuitetu obmanjuju javnost o aktivnostima Ministartsva poljoprivrede. No, da se vratimo propadanju crnogorske poljoprivrede. Ponovićemo da je za vrijeme dok je uvaženi gospodin Marković bio pomoćnik ministra poljoprivrede, bruto vrijednost prozivodnje poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznosila 313 miliona eura, dok je 2013. godine iznosila 437 miliona eura, ili 124 miliona eura više. Toliko o propadanju crnogorske poljoprivrede.

Drugo, gospodin Marković pominje rezultate FAO studije i navodi njemu znane cifre. Pri tom je zaboravio da saopšti javnosti da je sam autor dijela pomenute studije koji se odnosio na Crnu Goru. Dakle, gospodin Marković kao izvor citira sam sebe, što, priznajemo, nije uobičajeno. Izražavajući čuđenje u pouzdanost ovakve metodologije, ponovićemo da je tačno da Crna Gora ima nominalno najmanji budžet za poljoprivredu u regionu, ali je isto tako tačno da je agrobudžet per capita u 2014. u Crnoj Gori iznosio 32€, u Makedoniji 36€, a u Srbiji 54€. A metodologija kojom se dobija agrobudžet per capita je svakako pouzdanija od metodologie citiranja samog sebe.

Treće, prema navodima DN “Vijesti” gospodin Marković je kazao da je “drastično smanjen broj grla stoke za svaku vrstu stoke zbog nerazumno postavljenog minimuma na koji se plaća premija”. Mi smo to demantovali podacima iz registara, jer nešto što je veće ne može biti "drastično manje"! Prvo obilježavanje goveda zzavršeno je 2008. godine. kada je registrovano 97.000 goveda, dok je na dan 29.04.2015. registrovano 97.614 goveda na 24.986 gazdinstava. Prvo obilježavanje ovaca i koza izvršeno je 2011. godine kada je registrovano 260.000 ovaca i koza, dok je na dan 29.04.2015. godine registrovano je 327.499. Suočen sa podacima koje smo dali, gospodin Marković se u drugom obraćanju okreće premijama. Dakle, sada nije u pitanju brojno stanje stočnog fonda, nego broj grla za koje se dobijaju premije, pa u pokušaju da bude vickast, izražava zabrinutost da će, ako se trendovi nastave, faliti pašnjaka u Crnoj Gori.

Satira je, kao književni oblik, često korištena kao sredstvo političke borbe. U žaru političke borbe, gospodin Marković je zaboravio da objasni samo jedno: kako to da u zemlji u kojoj država smanjuje podršku, stočari povećavaju broj grla. Nešto tu nije logično. I dok sa satirom gospodin Marković ima poteškoća, sa brojevima sigurno nema, jer su cifre neumoljive. A one kažu da u Crnoj Gori ima dovoljno pašnjaka za dalji rast, posebno sitne stoke, kao i da se danas za poljoprivredu izdvaja više nego u vrijeme kada je gospodin Marković bio pomoćnik ministra poljoprivrede i kada je bio u prilici da se izbori za veći budžet. O pregnućima i dostignućima gospodina Markovića, posebno kada su u pitanju projekti na kojima je radio, drugom prilikom. A dilemu da li se gospodin Marković radeći na projektima borio za sebe ili za crnogorske poljoprivrednike ostavićemo javnosti i stočarima. Naravno, kada ova tema dođe na red.

Poštojući medijska pravila, ovim reagovanjem završavamo javnu polemiku sa gospodinom Markovićem."

Bonus video: