Vukčević: Radnička klasa nepravedno zapostavljena

"Bivši vlasnici sredstava za proizvodnju pretvoreni su proletere bez sredstava za život. Doktrina u diktaturi proleterijata zamijenjena je diktaturom proleterijata kome se ograničavaju prava na slobodu kretanja i mirnog okupljanja", rekao je Vukčević agenciji Mina-business
1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2015. 11:57h

Radnici "Radoja Dakića", prvi put od osnivanja fabrike, nijesu učestvovali u prvomajskim manifestacijama, jer je klasa koja se nekada zvala radničkom i srednjom nepravedno zapostavljena, saopštio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

On je kazao da veliki broj radnika danas na ulicama traži zarade za tri i više godina, čime su postali "počasni građani" svojih gradova.

"Bivši vlasnici sredstava za proizvodnju pretvoreni su proletere bez sredstava za život. Doktrina u diktaturi proleterijata zamijenjena je diktaturom proleterijata kome se ograničavaju prava na slobodu kretanja i mirnog okupljanja", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je dodao da u Crnoj Gori pristalice jednog sindikata podstiču negativnu solidarnost prema članovima drugog. Novi Zakon o radu, koji je usvojen uz obrazloženje da će omogućiti lakše zaposljevanje, prema riječima Vulčevića, legalizovao je lakše otpuštanje radnika.

"Potrošačka korpa je dva puta skuplja od prosječne zarade, što je problem za svakog ko živi u Crnoj Gori. Znanje i obrazovanje sve manje znače, a na cijeni je, kako reče jedan od zvaničnika, snabdijevanje", saopštio je Vukčević.

On je dodao da su i sami vastodršci priznali da su radnici gubitnici privatizacije.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježen je u Crnoj Gori protestnom šetnjom Unije slobodnih sindikata (USSCG), sa koje je poručeno da položaj crnogorskih radnika nikada nije bio gori, dok je rukovodstvo Saveza sindikata (SSCG) organizovano dalo krv u prostorijama Zavoda za transfuziju.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1,8 hiljada, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona EUR, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona EUR.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: