Ambasade SAD i Britanije neće o kupcu za Igalo

Iz Izbora ponovili da će raskinuti sa DPS-om ako ovaj kupac dobije Igalo, povezuju ga s Karićem
7 komentar(a)
Igalo, Foto: Slavica Kosić
Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.04.2015. 19:48h

Iz američke i britanske ambasade nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li se iza konzorcijuma International Wellness Group (IWG) nalaze kompanije iza kojih stoje američki i britanski investitori i da li je riječ o poznatim investitorima sa poslovnim kredibilitetom.

Ovaj konzorcijum je jedini zainteresovani kupac za Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu. Predsjednik Izbora Dušan Krušo Radović prije dva dana kazao je da iza ponude stoji srpski biznismen Bogoljub Karić, dok je predsjednik tenderske komisije Branko Vujović kazao da je riječ o ozbiljnim kompanijama o kojima su dobili informacije iz ovih ambasada.

Na pitanje da li je riječ o poznatim i kredibilnim investitorima, iz Britanske ambasade su odgovorili:

Firme osnovane sa po nekoliko funti, njihovi vlasnici imaju na desetine sličnih

“Jedan od glavnih ciljeva britanske ambasade je podsticanje i podržavanje uzajamno korisnih poslovne saradnje između Crne Gore i Velike Britanije. U okviru tih aktivnosti mi se redovno susrećemo sa britanskim kompanijama, koje su zainteresovane za poslovanje u Crnoj Gori. Mi nismo u mogućnosti da komentarišemo detalje takvih razgovora”.

Gotovo identičan odgovor stigao je i iz američke ambasade :

"Ambasada SAD redovno se sastaje sa američkim kompanijama i investitorima u sklopu svakodnevnih aktivnosti čji je cilj promocija investicija u Crnu Goru. Kao dio generalne politike, Ambasada ne komentariše pojedinosti takvih sastanaka".

Nisu odgovorili na molbu da dostave kontakte kompanija koje su članice konzorcijuma. U utorak je u Institutu održana prezentacija IWG, na kojoj, iako najavljeni, nisu bili predstavnici ambasada.

Radović tvrdi da IWG nije konzorcijum, kako se prezentuje javnosti, već društvo sa ograničenom odgovornošću čiji je osnivački kapital hiljadu funti.

IWG otkazao sastanak sa opštinskom radnom grupom

“Društvo ima pet osnivača. Replus limited, koji u trenutku osnivanja vrijedi 16.286 funti, sa osnivačkim kapitalom od 100 funti, a čiji je osnivač i direktor Thomas Jonathan Lane, koji je istovremeno vlasnik još osam sličnih preduzeća na istoj adresi”, tvrdi Radović.

Navodi da je osnivač firme Sterling campbell, čiji je kapital jedan euro, Vadim Opeskine, porijekla iz Kazahstana. On je direktor još 36 firmi registrovanih na istoj adresi.

KCM capital je osnovan 2010, a neto vrijednost firme bila je 2.200 funti.

Radović je kazao da iza Luminora LLC zvanično stoji Saša Beljanović koji je pokriće za Karića.

Iz dijela hercegnovske vlasti - Izbora ponovili su da će raskinuti koaliciju sa DPS-om ukoliko se ovom kupcu proda Institut u Igalu.

Inicijativa da Skupština Crne Gore zabrani prodaju na pet godina

Klub odbornika Za dobro novog - Demokrate Herceg Novi predali su službi Skupštine opštine Herceg Novi zaključke kojim traže da se u formi lex specialisa donesu zakoni u Skupštini Crne Gore kojima će se proglasiti moratorijum na privatizaciju Instituta u sljedećih 5 godina.

Traže zadržavanje kontrolnog paketa akcija u vlasništvu države.

Zahtijevaju da se Igalo proglasi liječilišnim mjestom, zaštiti ljekovito blato i voda i da se Zakonom o budžetu propiše izdvajanje za promociju Instituta i Igala i povećanje konkurentnosti.

Bonus video: