Novi obračun BDP diže 2,2 odsto

Na pitanje “Vijesti” da li su tačne spekulacije da Vlada ima uticaj na obračun BDP -a kako bi javni dug zadržala na nivou do 60 odsto, Radojevićeva je navela da oni rade na osnovu Zakona o statistici i regulativama EU iz ove oblasti što garantuje da je njihov rad “profesionalan, stručan i nepristrasan”
305 pregleda 0 komentar(a)
Gordana Radojević, Foto: Boris Pejović
Gordana Radojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 19:18h

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini iznosila je 1,5 odsto, preliminarni je podatak Monstata koji je saopšten juče.

Direktorica Zavoda za statistiku Monstat Gordana Radojević kazala je da je ovo preliminarna procjena rađena po metodologiji ESA 95, a da će konačnu procjenu imati u septembru po novoj metodologiji ESA 2010.

“Iskustva iz zemlja EU su pokazala da je nova metodologija, kada su je oni primjenjivali, povećala BDP za oko 2,2 odsto od prethodne”, kazala je Radojevićeva. Ona je navela da su na novu metodologiju obavezni zbog pregovaračkog pogljavlja o pristupanju Evropskoj uniji za statistiku.

Na pitanje “Vijesti” da li su tačne spekulacije da Vlada ima uticaj na obračun BDP -a kako bi javni dug zadržala na nivou do 60 odsto, Radojevićeva je navela da oni rade na osnovu Zakona o statistici i regulativama EU iz ove oblasti što garantuje da je njihov rad “profesionalan, stručan i nepristrasan”.

“Naš rad kontroliše MMF i Eurostat. Ta kontrola je sada još intenzivnija kada smo u postupku pregovaranja sa EU”, navela je Radulovićeva.

Ovaj rast od 1,5 odsto je nešto niže od projekcije Vlade o rastu od dva odsto ili Međunarodnog monetarnog fonda od 2,3 odsto. Nominalni rast BDP -a je 2,9 odsto.

Pomoćnik direktora Branka Sušić Radovanović je kazala da je u EU nakon uvođenja metodologije ESA 2010 na rast BDP -a najviše uticale metodološke promjene “kapitalizacija troškova istraživanja i razvoja” i to za 1,9 % i “kapitalizacija troškova vojne opreme” za 0,2 odsto BDP -a EU. Ona je navela da je u poljednjem kvartalu prošle godine (oktobar-decembar) zabilježen realni rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period lani.

Bonus video: