Sindikat Instituta Igalo: Nijesmo prepoznali radnički interes

Predstavnicima zaposlenih je obećano da će se IWG kupoprodajnim ugovorom obavezati da poštuje kolektivni ugovor
70 pregleda 0 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.04.2015. 15:36h

Sindikalci Instituta Igalo u ponuđenom programu privatizacije te zdravstveno turističke ustanove, "nijesu prepoznali interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika u doglednom vremenu".

"Sindikat Instituta će insistirati na dodatnim pregovorima sa predstavnicima prodavca - Države Crne Gore i potencijalnog kupca International Wellnes Group (IWG) kompanijom, u cilju iznalaženja najprihvatljivijih mogućih rješenja za zaposlene pred eventualnu privatizaciju", saopšteno je danas iz sindikalne organizacije Instituta.

Podsjećamo da su se članovi Izvršnog odbora sindikata u srijedu, nakon prezentacije IWG-a, ponuđača za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta Igalo sastali sa njihovim predstavnicima Louis Verill, Thomas Lane, Paul Sanches, Stephen Broom i Saša Boljanović i predsjednikom Tenderske komisije Brankom Vujovićem.

Predstavnicima zaposlenih je obećano da će se IWG kupoprodajnim ugovorom obavezati da poštuje kolektivni ugovor.

Predstavnici IWG su saopštili da sredstva za isplatu otpremnina po osnovu dobrovoljnog raskida radnog odnosa nijesu unaprijed ni planirana ni obezbjeđena, već će takve isplate vršiti u skladu sa finansijskim mogućnostima Instituta, dok će se pitanje eventualnog tehnološkog viška radnika rješavati u periodu od 6 do 18 mjeseci nakon preuzimanja kompanije.

Nije pruženo uvjeravanje da će akcije u vlasništvu bivših i sadašnjih radnika u dogledno vrijeme biti otkupljene.

"Ne postoji spremnost ponuđača da prije zaključivanja kupoprodajnog ugovora pruži garancije da će očekivanja radnika biti ispunjena, uprkos tome što su radnici Instituta prepoznati kao njegova najveća snaga", poruka je sa sastanbka sindikalaca Instituta i IWG.

Bonus video: