Nema zaduživanja: Iz budžeta će se platiti dio duga Fonda za zdravstvo

Snabdjevači ljekova tražili su od Vlade da im hitno isplati 17 miliona eura koji su pristigli na naplatu, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku ljekova apotekama
136 pregleda 1 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 18:27h

Vlada je danas odlučila da iz državnog budžeta isplati 21 milion eura kako bi isplatila dio novca koji Fond zdravstva duguje snabdjevačima ljekova za njihovu isporuku.

Tom odlukom odustala je od ranije namjere da se državna apotekarska ustanova Montefarm kreditno zaduži oko 15 miliona eura kako bi se veledrogerijama izmirila dugovanja.

Snabdjevači ljekova tražili su od Vlade da im hitno isplati 17 miliona eura koji su pristigli na naplatu, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku ljekova apotekama.

Upozoravaju da bi to dovelo do apsolutne nestašice ljekova u Crnoj Gori. Ukupne obaveze prema snabdjevačima su oko 24 miliona eura.

Vlada je početkom ovog mjeseca bila odlučila da se državna apotekarska ustanova Montefarm, (koja za Fond raspisuje tendere za ljekove) zaduži kod banaka 15 miliona uz kamatnu stopu do tri odsto kako bi se isplatio dio duga veledrogerijama.

Namjera je bila i da se u budžetu za narednu godinu planira taj novac kao rashod, mimo redovnog godišnjeg budžeta fonda.

Nesagledive posljedice po građane ako se dugovi za ljekove hitno ne izmire

Ovogodišnjim budžetom je, međutim, definisano da se Vlada zaduži do iznosa od 671 milion (amandman vladajuće koalicije DPS-SDP) između ostalog i za dospjele obaveze fonda zdravstva od 36 miliona u koje su uračunata dugovanja prema veledrogerijama koja su tada bila 15,8 miliona. Tih 36 miliona ministarstvo finasija je obezbijedilo emisijom obveznica.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je nakon sjednice da je odlučeno da se Montefarm kreditno ne zadužuje, već da se novac isplati iz ovogodišnjeg budžeta sa prihodne strane.

Prijeti nestašica ljekova zbog duga države od 17 miliona eura

“Imamo poziciju prihodnu na strani budžeta koja je vezana za amandmane koji su usvojeni u parlamentu, a na rashodnoj strani imamo poziciju Fonda zdravstva za ranije obaveze i moći će se zakonito knjižiti” kazao je Žugić.

Žugić je kazao da Vlada na narendoj sjednici treba da verifikuje zaključak koji se odnosi na današnju odluku i nakon toga će se novac veledrogerijama isplatiti.Dodao je da je neracionalno da se uzima novi kredit za isplatu novca.

Žugić smatra da gubi smisao najavljeno kontrolno saslušanje u Skupštini na temu ljekova jer nema po tom pitanju nikakve njegove odgovornosti, ni odgovornosti ministra zdravlja Budimira Šegrta.

Skupštinski odbori za ekonomiju i zdravstvo namjeravaju da održe zajedničku sjednicu na kojoj će pozvati Žugića i Šegrta da informišu poslanike u vezi ukupnih nagomilanih obaveza koje su prema nezavničnim procjenama Fonda za zdravstvo prešle 40 miliona eura.

Šegrt nije mogao da precizira koliko iznose ukupne obaveze fonda. Naveo je da je nesporni akumulirani dug 36 miliona eura što je prepoznato u ovogodišnjem budžetu.

“Opredijelili smo se da isplatimo 21 milion jer mislimo da je to dovoljno novca da se na kvalitetan način zadovolje snabdjevači da bi sistem zdravstva mogao da funkcioniše” kazao je Šegrt.

On je rekao da pripremaju izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti i nove liste ljekova u namjeri da građanima u svakom momentu obezbijede sigurno snabdijevanje ljekovima.

Bonus video: